Ενόργανη γυμναστική: ένα άθλημα που έχει φέρει στη χώρα μετάλλια από Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πίσω από τη λάμψη των μεταλλίων υπάρχει ένας αθέατος κόσμος, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο όταν οι ασύμμετροι ζυγοί στο προπονητήριο του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά έσπασαν το περασμένο Σάββατο, ενώ μία αθλήτρια έκανε προπόνηση. Ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ράφτης, με δηλώσεις του στην «Κ», απαντά στην Ομοσπονδία που καταλόγισε ευθύνες στους προπονητές, λέγοντας ότι στα 24 χρόνια που είναι προπονητής, κανένας υπεύθυνος δεν έχει ελέγξει τα όργανα, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας και οι υπόλοιποι πρωταθλητές μας «προπονούνται δίπλα σε περιττώματα τρωκτικών».
«Η ευθύνη των προπονητών είναι να ελέγχουν τα όργανα στο σημείο που φαίνονται. Ο,τι βρίσκεται μέσα στη γη δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Το Εθνικό Κέντρο όπου προπονούνται οι πρωταθλητές μας δεν πήρε ποτέ πιστοποίηση. Στη Θεσσαλονίκη το ταπί είναι… ναρκοπέδιο. Και όμως, εκεί διεξάγεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα και προπονούνται παιδιά. Με παρέμβαση της κ. Μιλλούση, η ΕΓΟ πήρε από την ΕΟΕ 100.000 ευρώ για όργανα. Αυτά που αγοράσαμε στοιχίζουν, το πολύ, 40.000. Οι άλλες 60.000 πού πήγαν; Αθλητές και προπονητές είμαστε απλήρωτοι», μας λέει.
Ο προπονητής του ενός ολυμπιακού, των 16 ευρωπαϊκών και των έξι παγκοσμίων μεταλλίων, όπως καταγγέλλει, έστησε τα νέα όργανα με τους αθλητές χωρίς να υπάρξει έλεγχος από κάποιο υπεύθυνο: «Όταν ήρθαν τα νέα όργανα εμείς τα παραλάβαμε και τα στήσαμε. Ποτέ δεν ήρθε κάποιος ειδικός να τα ελέγξει. Η δουλειά των προπονητών είναι να προπονούν και όχι να ελέγχουν. Δουλειά της Ομοσπονδίας είναι να παίρνει τα μέτρα της. Δεν τους κατηγορώ για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά για το πόσο εύκολα μεταφέρουν τις ευθύνες στους προπονητές. Δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ευθύνες στον προπονητή. Όποτε θέλει ο κ. Βασιλειάδης (σ.σ. ο πρώην πρόεδρος και «ισχυρός» άνδρας του αθλήματος) έχω άφθονο χρόνο να του θυμίσω όλες τις ευθύνες που έχει αποποιηθεί στα 14 χρόνια μεσαιωνικής διοίκησής του».
Πίσω από τις διακρίσεις του Λευτέρη Πετρούνια και του Βλάση Μάρα βρίσκεται ο Δημήτρης Ράφτης, ένας άοκνος εργάτης του αθλήματος. Η εξομολόγηση ψυχής που κάνει στην «Καθημερινή», σοκάρει. Και η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα: «Γιατί ύστερα από τόσα χρόνια αποφασίσατε να μιλήσετε;». «Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Όλα αυτά τα χρόνια τα λέγαμε στα αντίστοιχα όργανα αλλά δεν μας υπολόγιζαν γιατί ήξεραν την αγάπη που έχουμε οι προπονητές για αυτό που κάνουμε», μας λέει, και συνεχίζει: «Τι να σας πω ότι στο σκάμμα της γυμναστικής έχει περιττώματα τρωκτικών;». Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σκάμμα είναι ένας χώρος σαν μικρή πισίνα γεμάτος αφρολέξ προκειμένου να μην χτυπήσουν οι αθλητές, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, κατά τη διάρκεια της εξόδου από τους κρίκους ή το μονόζυγο. Για το εσωτερικό κάθε προπονητηρίου στον Άγιο Κοσμά υπεύθυνη είναι η οικεία ομοσπονδία.
Ο καταξιωμένος προπονητής αναφέρεται στο παραλίγο ατύχημα της αθλήτριας στους ασύμμετρους ζυγούς, και υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και σε μία διεθνή διοργάνωση. «Δεν μπορώ να πω ότι για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες ξεκινάνε από τη στιγμή που η διοίκηση του κ. Βασιλειάδη δεν έχει κάνει, τόσα χρόνια, έναν έλεγχο. Εάν μου δείξουν ένα χαρτί ότι τόσα χρόνια κάποιος επίσημος φορές έκανε έλεγχο στα όργανα για τις δυνάμεις που ασκούνται, τότε εγώ θα παραιτηθώ και θα ζητήσω δημόσια συγνώμη. Το ταπί στην Αθήνα συνέχεια «ξεμοντάρεται» και το μοντάρουμε οι προπονητές. Υπάρχει άνθρωπος στην Πάτρα που πληρώνεται για αυτή τη δουλειά –και είναι και πολύ καλός-, αλλά δεν θέλουν να τον «ενοχλούν». Εάν η διοίκηση μπορεί να θεωρεί ότι παίρνει τα χρήματα της επιχορήγησης και τα μοιράζει όπως θέλει αυτή, εγώ μπορώ να το κάνω και χωρίς την ύπαρξη Διοικητικού Συμβουλίου. Από τους αθλητές έκοψαν, εξαιτίας της πανδημίας, κάποια οδοιπορικά, λες και κατά τη διάρκεια της Covid19 οι αθλητές δεν χρειάζεται να φάνε».
Η καθημερινη