Ακαρνανικά Νέα

Την Παρασκευή άνοιξε τις πύλες της έκθεση, σε ειδικό χώρο του μουσείου στο Βουκουρέστι, αφιερωμένη στο αγώνα του οχυρού Ρούπελ κατά τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα.

Την ιστορία του θρυλικού οχυρού Ρούπελ, προβάλλει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας, μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από τη «Μάχη των Οχυρών» τον Απρίλιο του 1941. Η πρωτοβουλία, της ιδιαίτερα τιμητικής κίνησης για τη χώρα μας, ανήκει σε μέλη της ρουμανικής αναβιωτικής ομάδας «Asociația Deutsches Freikorps» που συνεργάζονται με το Μουσείο Ιστορίας της χώρας.

Η ομάδα αυτή συμμετείχε, προ Covid-19, στην κορυφαία εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στους χώρους του φημισμένου οχυρού στις Σέρρες.

«Κάθε μήνα το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας οργανώνει μια μικρή έκθεση για ένα ή περισσότερα θέματα που έχουν σχέση με την εθνική αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Πέρυσι πρότεινα τη διεύθυνση του Μουσείου, να οργανώσουμε μια έκθεση μ’ αφορμή τα 80 χρόνια από τη ”Μάχη των Οχυρών” στην Ελλάδα, που αποτελεί σημαντική στιγμή στη διάρκεια του Β΄ Π.Π» λέει στο protothema.gr o ιστορικός Roaită Flavius Nicolae, επιμελητής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας στο Βουκουρέστι και μέλος της ρουμανικής αναβιωτικής ομάδας.

«Το 2018 και το 2019 ως μέλος της «Deutsches Freikorps Association, συμμετείχα στην εκδήλωση ”ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ” στις Σέρρες. Για εμένα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας, ήταν μία υπέροχη εμπειρία που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Μας συμπεριφέρθηκαν σαν καλούς φίλους, λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Συναντήσαμε ανθρώπους με πολύ ζεστή προσωπικότητα και παθιασμένοι για την εκδήλωση αυτή που διαφήμισε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Πραγματικά μείναμε έκπληκτοι για αυτά που είδαμε στο Οχυρό Ρούπελ. Οι άνθρωποι εκεί είναι περήφανοι για την ιστορία τους και έχουν τη βούληση να την προωθήσουν, μαζί με τη μνήμη των ηρώων τους. Δυστυχώς, τέτοια παραδείγματα είναι πολύ σπάνια στη Ρουμανία, πολύ σπάνια. Οργανώσαμε τη μικρή αυτή έκθεση στο Βουκουρέστι ως ένα μικρό «Ευχαριστώ» για όλα όσα λάβαμε από τους Έλληνες φίλους μας, που μας έκαναν γνωστά όσα ηρωικά συνέβησαν στο Ρούπελ πριν από 80 χρόνια. Είναι τιμή μας, που παρουσιάζουμε μια σημαντική στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας στο ρουμανικό κοινό» κατέληξε ο συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ρουμανίας. Το υλικό που εκτίθεται, προέρχεται από την Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση, την εταιρεία KHAKI DEPOΤ και από μέλη της ελληνικής αναβιωτικής ομάδας ««Süden» – Hellenic Reenactment Group» καθώς και από τον συλλέκτη κ. Βασίλη Νικόλτσιο»

, προσέθεσε. Η έκθεση θα λειτουργεί έως το τέλος του μήνα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ