Ακαρνανικά Νέα

Δείτε ποιες περιοχές θα σαρώσει η κακοκαιρία.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς όπως αναφέρει θα αλλάξει δραματικά το σκηνικό από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες.

Το Σάββατο
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Έρχεται «γραμμή λαίλαπας» με χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η κακοκαιρία τύπου «Π» παρουσιάζει τη μορφή «γραμμής λαίλαπας». Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά σφοδρά και θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά προς τα νότια, νοτιοανατολικά τμήματα. «Περνάει στην ουσία ένα ψυχρό μέτωπο, συγκρούονται δύο διαφορετικές αέριες μάζες, ο ψυχρός και ο θερμός αέρας», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

Η κακοκαιρία θα δώσει πολλές βροχές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Σάββατο και Κυριακή. Ένα γρήγορο πέρασμα θα κάνει και από το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με πιο χαμηλές εντάσεις.

«Πρόκειται ουσιαστικά μια γραμμή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια προς τα νότια, θα έχει όμως μικρό πλάτος. Θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Είναι οι «καταιγίδες λαίλαπας», στο ψυχρό μέτωπο δηλαδή, όταν περνά αυτός ο ψυχρός αέρας και συναντά πιο θερμό δημιουργεί όλο αυτό», επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης και τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς μπορεί να έχουμε χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού και έντονο αριθμό κεραυνών.

in.gr