Ακαρνανικά Νέα

Έκκληση για εμβολιασμό απευθύνουν στους πολίτες οι ειδικοί προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» που τείνει να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Έκκληση για εμβολιασμό απευθύνουν στους πολίτες οι ειδικοί προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα» που τείνει να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο ακόμη και για 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, εάν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, με επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Τα 18.000 κρούσματα θα συμβούν αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο. Έχουμε ακόμα 1,5 μήνα για εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, είναι μονόδρομος, βγαίνει καθαρά από τη συγκεκριμένη μελέτη» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. 

«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο».

«Με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί… Οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν, κι αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει» εκτίμησε υπαινισσόμενος το lockdown.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί, αν γίνονται πολλά τεστ μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς. «Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα».

O καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «Το σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό».

Όπως εξήγησε, προκειμένου να απομακρυνθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο, στόχος είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν». 

«Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση κατά δέκα έτη, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες», επισήμανε. 

Δειλά χαμόγελα για εμβολιασμούς

Πάντως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η «Κ», από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου υπήρξε μια μεγάλη κάμψη στον ρυθμό εμβολιασμού, η οποία, ωστόσο, έχει σταματήσει από την περασμένη Δευτέρα 5 του μηνός.

Εκτιμάται πως η πίεση που ασκήθηκε πολλαπλώς από την κυβέρνηση αλλά και η ίδια η έκρηξη των κρουσμάτων λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για να κινηθούν και πάλι οι πολίτες προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα παρακάτω στατιστικά αφορούν μόνο τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό πρώτης δόσης. Οπως φαίνεται και στον πίνακα, μετά την Κυριακή 4 Ιουλίου που είχε μόλις 10.758 νέα ραντεβού, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου εκτοξεύθηκαν στα 52.974, αριθμός που διατηρήθηκε και την Τρίτη 6 Ιουλίου.

Δεν είναι τυχαίο πως είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουλίου για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον μήνα τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 1.000.

Το πιο ενθαρρυντικό, που έφερε χαμόγελα στο Μαξίμου, είναι πως η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις νέες ηλικίες που αυτήν τη στιγμή αποτελούν και τον μεγαλύτερο υπερμεταδότη.

Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουνίου έως και χθες οι ηλικίες 18-24 είχαν κλείσει 76.007 ραντεβού και αναδεικνύονταν σε «πρωταθλητές» των ραντεβού.

Η καθημερινη