Ακαρνανικά Νέα

Έρχονται επίσημες ανακοινώσεις.

Ένα μικρό αλαλούμ έχει προκληθεί με τα self test και τα σημεία διανομής τους από τον επόμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων θα ολοκληρωθεί για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6.

Απο εκεί και πέρα η δωρεάν διάθεση self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Από πού θα παίρνουμε τα self test;

Πλέον το ερώτημα στα χείλη όλων όσοι δικαιούνται self test είναι από που θα τα προμηθεύονται τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, φαίνεται πως τα σούπερ μάρκετ είναι μονόδρομος. Πάνω σε αυτό το σχέδιο φαίνεται πως δουλεύει η κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτες συνεννοήσεις.

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου προσπαθεί να λύσει τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή άλλα πιο πρακτικά. Ένα από αυτά είναι οι απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους και συνεπώς κατά πόσο θα μπορούν τα μικρά μίνι μάρκετ αυτών των περιοχών να συνδέονται στο κεντρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, μέσα στο σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος, σαν «περίπτερο», απ’ όπου ο πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί το self test. Πάντως, όσοι πηγαίνουν να παραλάβουν το self test τους δεν θα προσμετρώνται και άτομα ανά τετραγωνικό που επιτρέπονται στο σούπερ μάρκετ για ψώνια.

Όσον αφορά στις αμφιβολίες περί προσωπικών δεδομένων, από την κυβέρνηση απαντούν πως και τα φαρμακεία ιδιωτικές υπηρεσίες είναι, που ήταν συνδεδεμένες με το σύστημα, όποτε με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο ελέγχου θα μπορεί να γίνει και στο σούπερ μάρκετ.

Παπαθανάσης για self test: Στα φαρμακεία η διάθεση τους αποκλειστικά

Ωστόσο την ώρα που φουντώσουν οι συζητήσεις για την διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ, ο  Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε πως τα φαρμακεία παραμένουν το αποκλειστικό δίκτυο διανομής των self test.

Όπως ανέφερε, υπάρχει αυξημένος φόρτος στα φαρμακεία επί μακρόν, τα οποία ωστόσο παραμένουν ο αποκλειστικός χώρος διάθεσης των self test, σημειώνοντας ότι «η πλάτη που έχουμε βάλει όλο αυτό το διάστημα, δεν αφήνει περιθώριο για να μιλάμε για άλλο δίκτυο διανομής. Αποκλειστικά από τα φαρμακεία γίνεται η διανομή τους, διότι είναι και ευαίσθητα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τα self test διανέμονται μόνο από τα φαρμακεία, σύμφωνα και με την οδηγία του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, από την αρχή των εμβολιασμών κλείνουμε και ραντεβού για εμβολιασμούς, μέσω των φαρμακείων έχει κλειστεί το 80% των εμβολίων».

Δεν θα αρνηθούμε την διάθεση self test σε ορισμένο αριθμό πολιτών

«Η πολιτική ηγεσία έχει ένα άλλο σχέδιο για τον Ιούλιο, οπότε θα έχει προχωρήσει και το σχέδιο εμβολιασμού. Εάν έρθει η Κυβέρνηση και μας πει ότι υπάρχει ένα άλλο πρόγραμμα που είναι οργανωμένο σε όλη την χώρα και εφόσον μπορούν οι φαρμακοποιοί να συνδράμουν, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πελατών που ζητούν τα φάρμακα τους», είπε ο κ. Παπαθανάσης, καταλήγοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά την οικονομική αποζημίωση τους και αναφέροντας ότι «δεν θα αρνηθούμε την διάθεση self test σε ορισμένο αριθμό πολιτών, αρκεί να γίνεται βάσει οργανωμένου σχεδίου και να μπορούν τα φαρμακεία να ανταπεξέλθουν».

In.gr