Ο Αμίαντος ένα επικίνδυνο για την υγεία υλικό, που παρόλο που έχει απαγορευτεί σε όλη την ΕΕ από το 2005, παραμένει ακόμα σε στέγες σπιτιών, αποθηκών και χώρων εργασίας. Η φθορά του υλικού με τον χρόνο και την χρήση του (καμινάδες, μονωτικά υλικά ,στέγες), διαχέεται μέσω αέρα στους χρήστες των χώρων αυτών. Οι επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον αμίαντο, είναι σοβαρές και επιβλαβείς. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αμιάντου, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ίνωση, αμιάντωση, καρκίνο των πνευμόνων και άλλες πολύ σοβαρές παθήσεις, μειώνοντας τις αναπνευστικές και καρδιακές λειτουργίες. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να προκαλέσουν θάνατο.
Ο αμίαντος χρησιμοποιήθηκε σε δύο μορφές, τον εύθρυπτο και τον μη εύθρυπτο. Ο εύθρυπτος, που είναι και ο πιο επικίνδυνος διασπάται σε αερομεταφερόμενες ίνες. Η μεταφορά των ινών αμιάντου από την φθορά του χρόνου, επηρεάζει όχι μόνο τους χρήστες και ενοίκους των χώρων που έχουν το υλικό αυτό, αλλά και τους γείτονες. Συνίσταται να αποφεύγεται αυστηρά η επαφή με τα μολυσματικά αυτά υλικά και η οριστική απομάκρυνση τους, αλλά και να αποφεύγεται αυστηρά η παραμονή σε χώρους που στεγάζονται από ελενίτ.
Αν και νομίζουμε πως δεν υπάρχουν πολλά σπίτια, πού ακόμα στις μέρες μας στεγάζονται από το επικίνδυνο αυτό υλικό, αρκεί μια ματιά γύρω μας για να διαπιστώσουμε ότι είναι αρκετά. Παλιές οικίες και αποθήκες στεγάζονται με το υλικό αυτό, ενώ πολύ πρόσφατα σε χωριό του νομού μας διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολλών οικιών με στέγες αμιάντου, που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν οικονομικά και τεχνικά να αντικαταστήσουν, αφού η αντικατάσταση γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο συνεργείο, πιστοποιημένο για την επικίνδυνη αυτή εργασία. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να επιχειρούν μόνοι την απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ίδιους και τους κατοίκους των γύρω σπιτιών.
Μετά την απομάκρυνσή του, θα πρέπει να ταφεί σε εγκεκριμένο από ειδικούς χώρο, καθώς είναι πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον.
Το πρόβλημα του αμιάντου είναι σοβαρό και αφορά την υγεία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο τοξικά υλικά, με αποδεδειγμένους παράγοντες καρκινογένεσης, σε περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι ισχύει και για τα ζώα που έρχονται ανυποψίαστα σε επαφή με το υλικό.
Στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διανύουμε οι κάτοικοι και χρήστες των κατοικιών αυτών αδυνατούν με ιδία έξοδα να αντικαταστήσουν των αμίαντο από τις κατοικίες τους, τους αποθηκευτικούς και επαγγελματικούς χώρους. Η συνδρομή της πολιτείας είναι απαραίτητη εφόσον διαπιστώνεται ότι συντρέχουν λόγοι υγείας, περιβάλλοντος.
Για την ομάδα «για την Πρέβεζα»
Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνος Πιέτας .