Ακαρνανικά Νέα

NEA ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ:«

Η δράση του Γάλλου Φιλέλληνα Louis Dentzel και οι τελευταίες ημέρες ζωής του στην Βόνιτσα»

Ο Louis Dentzel το 1828, στην πιο κρίσιμη περίοδο για τον καθορισμό των συνόρων του νέου Ελληνικού Κράτους, βρέθηκε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο στράτευμα της Δυτικής Ελλάδας. Με τις εμπειρίες του από  τις συμμετοχές του στους πολέμους της Γαλλίας (από το 1805 στον  Δεύτερο Ναπολεόντειο Πόλεμο  μέχρι και το 1815 την μάχη του Βατερλώ) βοήθησε την Ελληνική επανάσταση τόσο πολεμικά όσο και διοικητικά.  Στην Γαλλία είχε φτάσει  στον βαθμό του Συνταγματάρχη Ιππικού (κατά άλλους του αντισυνταγματάρχη). Στην Ελλάδα το 1829 ο Καποδίστριας του εμπιστεύτηκε την αρχηγία του στρατεύματος Δυτικής Ελλάδας. ….

Η στρατηγική σκέψη του Dentzel, αλλά και η γνώση του στο τι γίνονταν  στο διπλωματικό επίπεδο της Ευρώπης,  φάνηκε με την αντιμετώπιση της ανταρσίας των στρατευμάτων στην Ναύπακτο και την Βόνιτσα. Η αποφασιστική του στάση έσωσε την επανάσταση και ταυτόχρονα προστάτεψε την χώρα από ένα νέο εμφύλιο.
Ο Dentzel επίλεξε την  Βόνιτσα για την διαμονή του. Δυστυχώς εκεί η ήδη επιβαρυμένη υγεία του, κτυπήθηκε από το  «χτικιό» και στις 3 Σεπτεμβρίου/, 15 Σεπτεμβρίου 1829  (παλιό και νέο ημερολόγιο) απεβίωσε.
Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων  είχε στο αρχείο της (αρχείο Αθανασίου Ζέρβα) σημαντικά στοιχεία για τον Dentzel. Με επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε  με την Γαλλική Πρεσβεία, λήφθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία ώστε να συνεχιστεί και σε σύντομο χρόνο να ολοκληρωθεί η μελέτη ιστορικής έρευνας.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μία Απάντηση