Ακαρνανικά Νέα

Το σχέδιο οικονομικής συνδρομής για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές σε Βαρυμπόμπη και Εύβοια παρουσιάζει η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, στεγαστική συνδρομή ως 150.000 ευρώ, τριετή απαλλαγή (2021-2023) από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα), που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Το υπουργικό συμβούλιο εξειδίκευσε το πρώτο πλαίσιο μέτρων που έβαλε στο διάγγελμά του χθες, ο πρωθυπουργός για τα οικονομικά μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες των πολιτών, κατά κύριο λόγο στην Εύβοια, αλλά και στη βόρεια Αττική.

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως έχουν δηλωθεί στο E9.

Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% του ακινήτου, όπως ορίζεται με βάση τον ΕΝΦΙΑ. Η βοήθεια αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

    Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

    Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες, που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

    Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Σε περίπτωση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου που επλήγη, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή και ο ένοικος την αποζημίωση για την οικοσκευή.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η καταβολή της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων. Παράλληλα, θα γίνεται η καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών.

Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις

Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Αποζημίωση επιχειρήσεων σε συνεργασία με τις περιφέρειες, οι οποίες συστήνουν σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση της αξίας τους.

Αποζημίωση σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής και αυτοκίνητα.

Ενεργοποιούνται οι κεντρικές πολιτικές:

Πρώτη αρωγή για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανισμό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και αυτοκίνητα που επλήγησαν:

    8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

    4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

    2.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικές.

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες σε εκγαταστάσεις ή δεν διαθέτουν

    4.000 ευρώ εκτάσεις άνω των 50 στρέμματα

    2.000 ευρώ μεταξύ 10 και 50 στρέμματα

    Και 1000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες

Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ δημιουργείται πλατφόρμα για την χορήγηση της αρωγής όπου οι πολίτες μπορούν να αιτηθούν και να λάβουν τη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης προβλέπεται προκαταβολή 20% επί της επιβληθείσας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις εφόσον οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές.

Με την ολοκλήρωση της εκτιμητέας αξίας, θα επιχορηγηθεί ως το 70% της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας βάσει του νόμου για την αποκατάσταση ζημιών και την επαναλειτουργία τους.

    Απαλλαγή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η απαλλαγή γίνεται με την έκδοση σχετικής βεβαίωσης μετά από εξέταση της ζημιάς.

    Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021, 22 και 23, σε ακίνητα, κτίσματα, οικόπεδα, ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές που δεν τις καθιστούν κατοικήσιμες.

    Επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης από 300 ως 500 ευρώ για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης μόνιμων κατοίκων.

    Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες

    Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες

Τα μέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο κ. Σκρέκας. Όπως είπε, οι βασικές προκλήσεις έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών αλλά και την προσαρμογή των δασικών συστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε τρεις άξονες του παραπάνω σχεδίου:

    Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών συστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς

    Την ενδυνάμωση της προστασίας των δασών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Την ενίσχυση της συνείδησης της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το μέτωπο.

Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, σημείωσε ο κ. Σκρέκας που παρέθεσε επτά σημεία:

    Χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων

    Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 που ισχύει ως σήμερα

    Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων στις καμένες εκτάσεις

    Απομάκρυνση καμένων δέντρων

    Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών δέντρων

    Έκδοση δασικών αστυνομικών διατάξεων για τις καμένες εκτάσεις στις οποίες θα εξειδικεύεται η απαγόρευση δραστηριοτήτων

    Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και ΜΚΟ να μπορούν να προχωρούν σε αναδασώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές με δικές τους δαπάνες. Το δασαρχείο θα ορίζει τις περιοχές και τις προδιαγραφές της αναδάσωσης με κατάλληλα δέντρα.

Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων και τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του επί των δασικών εκτάσεων.

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση 6 κέντρων διάσωσης και περίθαλψης άγριας ζωής με το ποσό 200.000 ευρώ.

Τι έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση, το τονίζω, άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Πηγή: iefimerida.gr