Ακαρνανικά Νέα

Ανοίγουν ξανά οι κλινικές Covid-19 που είχαν κλείσει στα νοσοκομεία της χώρας με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα.

Έλληνες επιστήμονες, και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, περιγράφουν στο iefimerida.gr την εικόνα που επικρατεί αλλά και το «προφίλ» των νοσηλευομένων. Πρόκειται για νεαρά άτομα, 20 έως και 30 ετών, αλλά και ηλικιωμένους με ένα κοινό σημείο: την άρνηση τους στον εμβολιασμό.

Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί, καθώς -όπως ομολογούν οι ίδιοι οι ειδικοί- δεν περίμεναν έξαρση των κρουσμάτων τόσο νωρίς, στην «καρδιά» του καλοκαιριού. «Αν και είναι εξαιρετικά πρόωρο να μιλήσει κανείς για πίεση στο ΕΣΥ εντούτοις η αύξηση των ασθενών σε κάθε εφημερία προκαλεί προβληματισμό. Ο αριθμός των εισαγωγών σε πανελλαδικό επίπεδο κυμαίνεται σε τριψήφια νούμερα τη στιγμή που πριν από δυο εβδομάδες ήταν μόλις 40 και στις αρχές Ιουλίου 20.

Ανεμβολίαστοι και βαριά νοσούντες η πλειονότητα των νοσηλευομένων

Ο Διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», Κωνσταντίνος Συρίγος, εξηγεί ότι «δυο πνευμονολογικές κλινικές μετατράπηκαν σε κλινικές Covid-19 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται». Το νοσοκομείο «Η Σωτηρία» δε βρίσκεται ακόμη σε πίεση, αλλά επικρατεί προβληματισμός. «Η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι και νοσούν βαριά. Δεν πίστευαν ότι υπάρχει πανδημία και ήταν αρνητές του εμβολίου», τονίζει.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης, σημειώνει ότι άνοιξαν κλινικές που είχαν κλείσει πριν έναν μήνα.

Αύξηση 100% στις νοσηλείες σε σχέση με τις αρχές Ιουλίου

«Έχουμε περισσότερους από 40 ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σιγά σιγά ο αριθμός αυξάνει. Καταγράφεται αύξηση 100% σε σχέση με 15 μέρες πριν». Όπως εξηγεί «η αύξηση των εισαγωγών σε συνδυασμό με τα αυξημένα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά μη Covid-19 που παρέμεναν παραμελημένα από την περασμένη περίοδο δημιουργούν μια δύσκολη συνθήκη».

Σημειώνεται ότι και στον Ευαγγελισμό οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι κυρίως ανεμβολίαστοι. «Νοσηλεύονται νεαρά άτομα, χωρίς καμία προδιάθεση, τα οποία φτάνουν μέχρι τη ΜΕΘ», σημειώνει ο κ. Καλομενίδης εκφράζοντας ανησυχία για τη μόλυνση ανεμβολίαστων μεγάλης ηλικίας. «Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας, το νέες παραλλαγές του ιού θα εμφανιστούν. Ο εμβολιασμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα και στα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων από τους 50 ετών και άνω».

Οι διασωληνώσεις δεν έχουν αυξηθεί

Παράλληλα, αύξηση εισαγωγών με Covid-19 καταγράφεται και στο Κρατικό Νίκαιας. «Οι νέες εισαγωγές ασθενών μας ανησυχούν. Είναι άτομα κάτω των 60 ετών, σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι. Το ευτυχές είναι ότι δεν έχουμε ακόμη αύξηση των διασωληνώσεων. Είναι πλέον σαφές ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν», τονίζει ο νευροχειρουργός και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου εκφράζοντας ανησυχία για νέα αύξηση στους νοσηλευόμενους με Covid-19 τις επόμενες μέρες.

Όπως λέει, σημαντικό ρόλο θα παίξει η λοιπή νοσηρότητα, της οποίας η πίεση είναι εκρηκτική, καθώς από τις 2 Μαρτίου περιορίστηκαν τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%.

Πηγή: iefimerida.gr