Ακαρνανικά Νέα

Η ουκρανική προεδρία ανέφερε πως αποδέχθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική (αντιπροσωπεία), χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ”, δήλωσε η προεδρία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ζελένσκι και Λουκασένκο.

«Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας παραμένουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, των συνομιλιών και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», έγραψε στην εφαρμογή Telegram ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε νίκη για την χώρα του ότι η Ρωσία μπήκε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων.

«Η Ρωσία μετά τις σοβαρές απώλειες που είχε δέχτηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Τώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι θέλει να κουβεντιάσει μαζί μας. Είναι νίκη για εμάς που δεν υπάρχουν όροι σε αυτόν τον διάλογο. Θα συναντηθούμε στα σύνορα, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι Ρώσοι».

Νωρίτερα πάντως η ρωσική πλευρά είχε θέσει τελεσίγραφο στο Κίεβο έως το μεσημέρι της Κυριακής για αποδεχθεί την πρόταση για διαπραγματεύσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Το πρωί είχε γίνει γνωστό πως ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην Λευκορωσία για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Η πρώτη αντίδραση Ζελένσκι ήταν να αρνηθεί το έδαφος της Λευκορωσίας ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, ωστόσο στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση θα γίνει σε περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Euronews