Παρότι η τάση της σαρωτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας και της σημαντικότατης υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ελλάδας, η δυναμική των κομμάτων σε κάποιες περιοχές παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.
Αλλαγή προς ΝΔ σε σχέση με το 2019. Σε ενσωμάτωση 99%.
Κρήτη: Επιστροφή στις ρίζες
Μια από τις περιφέρειες που παρουσίασε μεγάλη ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Κρήτη στην οποία το κόμμα είχε επικρατήσει το 2019 και στους τέσσερις νομούς. Στις εκλογές αυτές, η Κρήτη δείχνει να επιστρέφει στις ρίζες της καθώς σημαντική αύξηση στα ποσοστά του παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, όπου μάλιστα σε δύο νομούς ξεπέρασε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είδε τα ποσοστά του να υποχωρούν εντυπωσιακά, με τις απώλειες να φτάνουν σε διψήφια ποσοστά.
«Οι μεγαλύτερες απώλειες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Άρα θεωρώ πιθανό σε περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ είχε παραδοσιακά υψηλά ποσοστά, όπως η Κρήτη και η Εύβοια, να υπάρξει μεγαλύτερη τάση επιστροφής προς το συγκεκριμένο κόμμα», σημείωσε μιλώντας στην «Κ» ο Κώστας Παναγόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Alco. «Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά στη Ροδόπη και έπειτα στην Κρήτη, που αποτελεί παραδοσιακά πολύ δυνατή περιοχή για το κόμμα», δήλωσε από πλευράς του ο Πασχάλης Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Παλμός. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, παρατηρώντας πως το κόμμα πέτυχε καλύτερα ποσοστά σε περιοχές που το ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε χαμηλά.
Αλλαγή προς ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 2019. Σε ενσωμάτωση 99%.
Δυνατές υποψηφιότητες
Σε κάποιες περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ είχε δυνατές υποψηφιότητες ή άλλα πλεονεκτήματα, όπως στην περίπτωση της Κρήτης την εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε μιλώντας στην «Κ» ο σύμβουλος επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπως η Εύβοια, στην οποία πολλοί είχαν στρέψει το βλέμμα τους λόγω των περσινών πυρκαγιών, η Χίος, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Αρκαδία είχαν δυναμική και αυτό βοήθησε πολύ ώστε το κόμμα να πετύχει καλά ποσοστά.
Αλλαγή προς ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2019. Σε ενσωμάτωση 99%.
Το «κάστρο» της Αττικής
Εκπληξη σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν και η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην Β’ Αττικής και στον Πειραιά. Όπως σημείωσε ο κ. Βαρδουλάκης, η μεγαλύτερη άνοδος της ΝΔ ήταν στις λαϊκές παροχές καθώς σάρωσε στη Δυτική Αθήνα και στη Β’ Πειραιώς. «Αυτό ήταν άκρως εντυπωσιακό και αποτέλεσε στρατηγικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖA, ο οποίος έχασε την πρωτοκαθεδρία στα λαϊκά στρώματα. Σε επίπεδο πολιτικής πρόνοιας, η ΝΔ έκανε εξαιρετική δουλειά», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως στην περίπτωση αυτή φαίνεται να έγιναν απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε μικρές αυξήσεις στα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 στην πρωτεύουσα. «Η Αττική είναι μια περιοχή που το ΠΑΣΟΚ είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο του. Στο λεκανοπέδιο ήταν τρίτο το ΚΚΕ», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος σημειώνοντας και ο ίδιος πως η Νέα Δημοκρατία ήταν η κερδισμένη στην Αττική, καταφέρνοντας να πάρει ψήφους όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από άλλους κομματικούς χώρους. Στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, τα ποσοστά του κατάφερε να αυξήσει και το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είδε τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μειώσεις του ποσοστού του σε σχέση με το 2019, μετά το Ηράκλειο.
Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τεμεκενίδης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ πέτυχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην Περιφέρεια παρά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος καταγράφηκε στην Α’ Πειραιώς.
Αλλαγή προς ΚΚΕ σε σχέση με το 2019
Σε ενσωμάτωση 99%
Αντισυστημικά ψήφισε η Α’ Θεσσαλονίκης
Την πλάτη στα μεγάλα κόμματα φάνηκε να γύρισε η Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια στη χώρας, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους.
Οπως σημείωσε ο κ. Τεμεκενίδης, η Α’ Θεσσαλονίκης, παρότι παρουσιάζει αστικά χαρακτηριστικά ψήφισε αντισυστημικά δίνοντας στα μεγάλα κόμματα χειρότερα ποσοστά από αυτά που κατάφεραν κατά μέσο όρο. «Σκεφτείτε πως η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 είχε πάρει 35,5% και τώρα έπεσε στο 34,2%. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Λύση πήρε 8.4%, και ήρθε τρίτο κόμμα, η νίκη 4,7% και η Πλεύση Ελευθερίας, 4,5%.
Τα δύο κόμματα, Νίκη και Ελληνική Λύση, κατάφεραν να «κλέψουν» ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία και σε πόλεις που παραδοσιακά είχε πολύ ψηλά ποσοστά, όπως η Καστοριά. Στον Έβρο, τη Δράμα και το Κιλκίς, η ΝΔ είχε μικρή μείωση του ποσοστού της ενώ τα δύο παραπάνω κόμματα είχαν ισχυρή παρουσία. «Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια περιοχή που έχει εκλογικό ακροατήριο για κόμματα όπως η Νίκη ή η Ελληνική Λύση. Αυτός είναι ο λόγος που η δύναμή τους είναι εντοπισμένη χωροταξικά εκεί», σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος υπενθυμίζοντας πως σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των κομμάτων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. «Η παρουσία της Νίκης στέρησε υψηλότερα ποσοστά από την Ελληνική Λύση», συμπλήρωσε.
Πλην της Βορείου Ελλάδος και της Σάμου, σημαντικές αυξήσεις για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σημειώθηκαν στη Δυτική Αττική και στην Εύβοια.
Αλλαγή προς Ελληνική Λύση σε σχέση με το 2019
Σε ενσωμάτωση 99%
Νησιωτική Ελλάδα
«Σε όλο τον νησιωτικό χώρο η Νέα Δημοκρατία πήγε πολύ καλά και κατάφερε αξιόλογη αύξηση των ποσοστών της», παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε την αύξηση αυτή αναφέροντας πως ενδέχεται να οφείλεται λογικά στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και το κλείσιμο κάποιων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά, για τα οποία -όπως είπε- κανείς μας δεν ήταν περήφανος. Ειδικά στα Δωδεκάνησα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε τα ποσοστά του κατά 8,5%, και έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων. Στον αντίποδα, αποτέλεσαν μια από τις περιφέρειες που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είδε πολύ σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα ποσοστά των εκλογών του 2019.
«Τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις δύσκολες περιφέρειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και επέλεξε να είναι υποψήφιος εκεί, ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του στην περιφέρεια αυτή δεν μπορούν να του χρεωθούν ως προσωπική αποτυχία εξαιτίας της υποψηφιότητάς του», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από 10 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω σε συνολικά 33 περιφέρειες.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ