Ακαρνανικά Νέα

Η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ σας καλεί να αποτελέσει κριτήριο του ψήφου σας  και η θέση μας γύρω από το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς η πολιτική της Δημοτικής Αρχής παραδίδει τις ακτές και θάλασσες  βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (επένδυση Βαρκό, παραλιακό μέτωπο Παλαίρου-Πογωνιάς, Μαρίνα Παλαίρου) και ταυτόχρονα σιγοντάρει το κυβερνητικό αφήγημα για την τουριστική ανάπτυξη, όπως και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ,  του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που η πολιτική που υλοποιούν τα κόμματα τους δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο, όσον αφορά  για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που δουλεύουν ήλιο με ήλιο, με εξοντωτικούς ρυθμούς, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες και χαμηλούς μισθούς αλλά και τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπαίνει ζήτημα ούτε αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας ούτε υιοθέτησής της σε αντίθεση και σε βάρος άλλων κλάδων της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου των προϊόντων τους ή της κρατικής οργάνωσης κοινωνικών υποδομών. Σε τοπικό επίπεδο η «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» φανερώνει την κατασπατάληση ορισμένων φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω του ότι η ανάπτυξη ορισμένων υποδομών για την κάλυψη της συγκυριακής ανάπτυξης του αλλοδαπού τουρισμού δε συνοδεύεται από αντίστοιχη ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται ένας δήμος   με υπέρμετρες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χωρίς αντίστοιχης δυναμικότητας ενεργειακή, υδροδοτική, αποχετευτική, διαχείριση των απορριμμάτων,  εσωτερική μεταφορική κάλυψη.

Η υπερσυγκέντρωση τουριστικών επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές οδηγεί στην εγκατάλειψη άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία χρόνια επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνεργασία με τους Tour-Operators προσφέρουν στους πελάτες ολοκληρωμένο πακέτο που πλήττει ανταγωνιστικά άλλες μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες συνδέονται με τον Τουρισμό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα προς αποφυγή είναι το επικείμενο έργο της «μαρίνας» στη Πάλαιρο. Η έκταση που προορίζεται για εκμετάλλευση (μέσω ΣΔΙΤ) είναι 400 θέσεων όπου  θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών (μαρίνα). Στο χώρο αυτό, που είναι στην άκρη του λιμανιού, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός   φαραωνικού τύπου  κτιρίου που θα αλλοιώνει το περιβάλλον. Για την κατασκευή του θα χρειαστεί να επιχωθούν δεκάδες στρέμματα, θα χρησιμοποιηθούν αρκετά στρέμματα χερσαίας ζώνης και επίσης δεκάδες στρέμματα θαλάσσιας ζώνης. Από το έργο αυτό, που θα μπορεί να φιλοξενεί 400 σκάφη, ελάχιστοι θα ωφεληθούν. Τι έχει να κερδίσει ο δημότης της Παλαίρου και ιδιαίτερα ο εργαζόμενος από ένα τέτοιο έργο; Απολύτως τίποτα.

Ένα άλλο τοπικό παράδειγμα εμπορευματοποίησης του τουρισμού και το πως ακονίζουν τα μαχαίρια οι μεγαλοξενοδόχοι είναι το παραλιακό μέτωπο Παλαίρου – Πογωνίας, που το επικείμενο  πέρασμα σε ιδιώτες δημοτικών εκτάσεων με την ευλογία της Δημοτικής Αρχής θα δημιουργήσει  καθεστώς απαράδεκτης εκμετάλλευσης με πανάκριβο αντίτιμο για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Επίσης η πολυδιαφημισμένη ιδιωτική επένδυση στο Βαρκό, όπου στη τοπική κοινωνία έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων  που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω επένδυση, εντάσσεται στο μοντέλο της δήθεν «ποιοτικής» τουριστικής ανάπτυξης το οποίο αυξάνει τα κέρδη των λίγων, παράγοντας ένα τουριστικό προϊόν πολυτελείας που θα είναι απρόσιτο για τους πολλούς, για τον λαό. Για όλους εμάς που δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ταξιδιώτες στον τόπο μας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση η τουριστική δραστηριότητα δεν πρέπει να υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, με διαφημιστικές καμπάνιες και προβολές που απέχουν πολύ από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων, των επαγγελματιών του κλάδου. Ούτε βέβαια στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης να απαξιώνονται παντελώς οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις «μαθητείας», οι ενοικιαζόμενοι από τα δουλεμπορικά γραφεία, που σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης δουλεύουν με ολοένα και λιγότερο μισθό, πολλές φορές απλήρωτοι, χάνοντας ένα-ένα τα δικαιώματά τους, εργασιακά και ασφαλιστικά.

Ο τουρισμός μπορεί αντικειμενικά να συμβάλει στη γνωριμία με άλλους λαούς και πολιτισμούς, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχική και σωματική ευεξία, στη μόρφωση και στη γνωριμία με την ιστορική κληρονομιά της χώρας μας, στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού.

Η τουριστική οικονομική δραστηριότητα πρέπει να διασφαλίζει την κάλυψη των προαναφερόμενων αναγκών και να στοχεύει:

  • Στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ισορροπία με τη φύση.
  • Στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική – αγροτική παραγωγή, τις αναγκαίες υποδομές (ενεργειακές, ύδρευσης, κλπ.).
  • Στην πλήρη – σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Οπότε χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης του τουρισμού που να εξυπηρετεί τις λαϊκές  ανάγκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών και των επισκεπτών με διάφορες παρεμβάσεις και έργα υποδομής στον τόπο μας.

Να ενισχυθούν τα οφέλη και τα προτερήματα του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, μέσα στα σχολεία και τις σχολές, με ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δωρεάν, με γνώση και εξοικείωση των μαθητών με τη φύση και τον πολιτισμό μας. Αυτά φυσικά δεν φέρνουν κέρδος για τους ομίλους, αλλά υπηρετούν το πιο σημαντικό κέρδος για τον ίδιο το λαό μας, την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας, της ίδιας της ζωής».

Η πρόταση μας δεν μπορεί να ενταχθεί στη λογική της εμπορευματοποίησης και λειτουργίας του τουρισμού με βάση το κέρδος αλλά πρέπει να στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι ο τουρισμός πρέπει να καλύπτει ολόπλευρα τις ανάγκες των εργαζομένων, να μετατραπεί σε καθολικό δικαίωμα του λαού. Για εμάς λοιπόν ο τουρισμός είναι η ανάγκη του εργαζόμενου, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του νεολαίου για διακοπές – ξεκούραση – αναψυχή.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Να ενισχύσουν τον δικό τους αγώνα, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, σε Δήμο και Περιφέρεια, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ».

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δώστε δύναμη στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ 

Στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών, Όχι για τα κέρδη των λίγων.

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ