Ακαρνανικά Νέα

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εργασίες καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, που ξεκίνησαν από τις αρχές του Μαρτίου με τα συνεργεία να υλοποιούν δράσεις, αναλόγως των αναγκών, σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας.

Πέραν του πρωταρχικού στόχου του έργου που είναι η αποτελεσματική προστασία της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών από μεταδιδόμενες μέσω των κουνουπιών / διαβιβαστών ασθένειες, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας το έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει σε επιπρόσθετα ποιοτικά οφέλη στους κατοίκους που σχετίζονται με τον περιορισμό της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια σε όλη την παραλιακή ζώνη της. 

Οι πρώτες δράσεις για το 2021 περιλάμβαναν τον έλεγχο των προνυμφών στα υγροτοπικά συστήματα της περιοχής, καθώς και σε κρίσιμες περιαστικές εστίες της Αιτωλοακαρνανίας ενώ στην παρούσα φάση οι εργασίες είναι σε πλήρη ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, με ελέγχους και ψεκασμούς στο σύνολο των εστιών καθώς και στις αστικές εστίες, δηλαδή κοιμητήρια, νοσοκομεία, αλλά και τα φρεάτια των μεγάλων πόλεων. Στο έργο συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από 10 επιστήμονες και 25 τεχνικοί και χρησιμοποιείται μεγάλος στόλος οχημάτων και επίγειων μέσων, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή τόσο του ελικοπτέρου, όσο και των μη επανδρωμένων ψεκαστικών drones, αλλά και η χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων για τον έγκαιρο εντοπισμό των προνυμφών (δορυφορικές εικόνες, θερμικές κάμερες επιτήρησης, ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μοντέλα πρόβλεψης κα).

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου, αυτοψία στις εργασίες κουνουποκτονίας, οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν από αέρος εφαρμογή με χρήση ελικοπτέρου, στην περιοχή του Αιτωλικού. Η Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας για την πορεία και τη μεθοδολογία του έργου, καθώς και για τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται.

«Η έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας, ιδιαίτερα κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Ο στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν μικρότερη όχληση κατοίκων και επισκεπτών και η ελαχιστοποίηση κάθε οδυνηρής επίπτωσης, ιδιαίτερα στις παράκτιες και παρόχθιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Με τη συνδρομή των ειδικών και με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, προστατεύουμε τον τόπο και τους εαυτούς μας, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου και λόγω του κορωνοϊού, η εκμηδένιση οποιουδήποτε άλλου υγειονομικού κινδύνου αποτελεί ύψιστη ανάγκη» δήλωσε η κ. Σαλμά με την ευκαιρία της αυτοψίας.