Ακαρνανικά Νέα

Πώς έγραψαν οι υποψήφιοι.

Τέλος μπήκε στην πρώτη και ουσιαστικά μεγαλύτερη αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελληνίων καθώς την Πέμπτη (29/6) ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αυτή την εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν με τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού ενώ στο τέλος του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Πού όμως αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις; Ποιες σχολές αναμένεται να έχουν περισσότερο ζήτηση και πώς έγραψαν φέτος οι μαθητές;

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» και όπως γράφει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Αντώνης Φλωρόπουλος στο 1ο Πεδίο των Θεωρητικών Επιστημών οι υποψήφιοι που στις υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Σχολές Ψυχολογίας, ΜΜΕ κ.τ.λ. είχαν καλύτερες επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ έγραψαν καλύτερα και στο μάθημα των Λατινικών. Αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις θα σημειωθούν στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών οι επιδόσεις στις κορυφαίες σχολές ήταν καλύτερες σε όλα τα μαθήματα. Στις χαμηλόβαθμες πήγαν καλύτερα εκτός από το μάθημα της Χημείας. Στα Μαθηματικά το ποσοστό των αριστούχων από 12% περίπου ανέβηκε στο 18% και στη Φυσική, παρά τα δυσκολότερα θέματα, το ποσοστό των αριστούχων αυξήθηκε. Γενικά αναμένουμε μικρή άνοδο των βάσεων στα πολύ υψηλά και αυξομειώσεις στα μεσαία και χαμηλά.

Στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας δεν βλέπουμε αξιοσημείωτες διαφορές στις βαθμολογίες. Τα αποτελέσματα θα είναι περίπου τα ίδια με τα περσινά, γιατί οι καλύτερες επιδόσεις στη Γλώσσα και στη Βιολογία (παρότι στη Βιολογία τα θέματα ήταν δυσκολότερα) εξισορροπούνται από τις λίγο χαμηλότερες βαθμολογίες στη Φυσική και τη Χημεία. Οι κοινές σχολές που υπάρχουν και στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις.

Στο 4ο Πεδίο Οικονομικών Επιστημών πήγαν καλύτερα σε όλα τα μαθήματα εκτός από το μάθημα Αρχές Οικονομικής θεωρίας που έγραψαν λίγο χειρότερα. Οι αριστούχοι πέρυσι στο μάθημα αυτό ήταν 23% και φέτος περίπου 21%, ενώ στα Μαθηματικά το ποσοστό είναι λίγο καλύτερο σε όλα τα κλιμάκια. Γενικά δεν αναμένονται εκπλήξεις και οι βάσεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές και θα δούμε μικρές αυξομειώσεις.

newsbeast