Ακαρνανικά Νέα

Σκληρό υλικό με αγόρια και κορίτσια 10 με 12 ετών στην κατοχή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή όλουλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 100 «σκληρά» σύμφωνα με τις αρχές βίντεο με αγόρια και κορίτσια από 10 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων με τη χρήση του συστήματος Child Protection System, το οποίο εντοπίζει άτομα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που «μαρκάρει» βίντεο αυτού του τύπου όταν τα «κατεβάζουν» οι χρήστες, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να τα εντοπίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζει κάθε χρόνο 30 με 40 που έχουν τέτοιο υλικό στην κατοχή τους.

Η σύλληψη και η απολογία

Ο 55χρονος συγγραφέας, ο οποίος μάλιστα μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του παιδικού τμήματος γνωστού εκδοτικού οίκου, βρίσκεται από τις 18 Οκτωβρίου προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Συνελήφθη στο σπίτι του στην περιοχή της Γλυφάδας από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατά την απολογία του στον ανακριτή φέρεται να υποστήριξε ότι «κατέβαζε» το υλικό για επαγγελματικούς λόγους, επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή με αποτέλεσμα την προφυλάκισή του, καθώς όπως φαίνεται το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

Τι είπε ο δικηγόρος του

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του Παπαθεοδώρου, Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει καταγγελία ενάντια στον εντολέα του. Παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πελάτη του, ότι «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» προκειμένου να γράψει για περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε τέτοιες υποθέσεις και οι ποινές πολύ αυστηρές.

«Για τον κ. Παπαθεωδόρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη, ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ο πελάτης του «εξέφρασε την απέχθεια και την αποστροφή του στο συγκεκριμένο υλικό». 

Αναφορικά με την κατοχή του πορνογραφικού υλικού, ο συνήγορος του συγγραφέα υποστήριξε πως ο Βασίλης Παπαθεοδώρου «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» από περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών, προκειμένου να μπορέσει να γράψει κάτι με καταγγελτικό ύφος.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας, όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» ισχυρίστηκε.

Τέλος ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι «κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά, τα θεσμικά, για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες». «Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;» αναρωτήθηκε.

in gr.