Ακαρνανικά Νέα

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος σχολίασε για τον κορωνοϊό πως «ως τις αρχές του 2022 θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, αν και ο ίδιος συστήνει τη χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως επεσήμανε, τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωρούν, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Παράλληλα, κι εκείνος σχολίασε πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως τον χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Τείχος ανοσίας στο 70% – 80% ώστε οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» να επικρατήσουν
Επίσης, σημείωσε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι στις παραλλαγές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Και εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70% με 80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν, προτάσσοντας πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Πηγή: iefimerida.gr