Ακαρνανικά Νέα

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο προπονητής του ΑΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ κ. Γιάννης Γράψας. Ο πολύπειρος coach αναφέρθηκε στην φετινή πορεία της ομάδας μπάσκετ της πόλης μας στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας της ΕΣΚΑΒΔΕ, στις ακαδημίες του συλλόγου αλλά και στο τι βλέπει για το μέλλον του ΑΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Διαβάστε την συνέντευξη:

Η φετινή χρονιά της ανδρικής ομάδας του ΑΟΒ κρίνεται από τον φίλαθλο κόσμο ως επιτυχημένη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ο φίλαθλος κόσμος της Βόνιτσας διαθέτει μπασκετική παιδεία αυτό είναι δεδομένο. Ιστορικός σύλλογος, σπουδαίοι άνθρωποι που κατά καιρούς δημιούργησαν και υποστήριζαν διοικητικά σπουδαίες ομάδες του ΑΟΒ τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σαφώς και εκτιμώ την άποψη του κόσμου για επιτυχημένη χρονιά αλλά θα έλεγα ότι αυτό για μένα έχει δυο όψεις. Φυσικά σε ότι αφορά στον τομέα βελτίωσης δεν υπάρχει αμφισβήτιση ότι η εξέλιξη των παικτών μας σε όλα τα επίπεδα και τμήματα είναι ραγδαία οπότε εδώ θα συμφωνούσα με τον φίλαθλο κόσμο για επιτυχημένη χρονιά. Επίσης όποιος γνωρίζει τις συνθήκες και τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια του Πρωταθλήματος της αντρικής μας ομάδας τη φετινή χρονιά θα μπορούσε σίγουρα να μιλήσει για άθλο και φυσικά θα είχε δίκιο, αλλά σε προσωπικό επίπεδο δεν έμεινα ευχαριστημένος από την εξελιξη του πρωταθλήματος που συμμετείχε η αντρική μας ομάδα.  Είμαι από την φύση μου πολύ ανταγωνιστικός, με υψηλούς στόχους αλλά παράλληλα πιστεύω ότι και ο ΑΟΒ αδικείται από την παρουσία του στην Β’ ΕΣΚΑΒΔΕ. Μπορεί τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην φετινή χρονιά να καθόρισαν την απουσία μας από τα play offs ανόδου, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να αναδιοργανωθούμε και να επικεντρωθούμε ισοδύναμα εκτός της ανάπτυξης των υποδομών  και στην δημιουργία – με τις αρχές της φιλοσοφίας μας -μιας ανταγωνιστικής ομάδας με στόχο καθαρά τον πρωταθλητισμό και την επανακαθιέρωση της ομάδας στο υψηλό επίπεδο της Α ΕΣΚΑΒΔΕ σε πρώτη φάση.

 Χάσαμε την είσοδό μας στα Play Off ανόδου στην ισοβαθμία από τον ΑΙΟΛΟ ΑΣΤΑΚΟΥ. Πιστεύετε ότι η μη συμμετοχή μας σε αυτή την διαδικασία ίσως τελικά να ήταν καλή για την ομάδα μας.

Θα ήταν καλή για την ομάδα μας εάν συμμετείχε σε αυτή διεκδικώντας χωρίς προβλήματα την άνοδο στην Α ΕΣΚΑΒΔΕ. Δυστυχώς όμως η κούραση λόγω έλλειψης έτοιμων παικτών, τραυματισμοί και απειρία, καθόρισαν την εξέλιξη του τελευταίου μας παιχνιδιού. Πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα μας ακολουθούσαν και σε περίπτωση που περνόυσαμε στα play offs με αποτέλεσμα κατά πολύ μεγάλο ποσοστό μια παρουσία μη ανταγωνιστική που ίσως θα αδικούσε την γενικότερη προσπάθεια και εικόνα μας.

Σε κάθε παιχνίδι του ΑΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ το κλειστό Γυμναστήριο της πόλης μας συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Απόρροια αυτού είναι το γεγονός ότι στην ομάδα αγωνίζονται πολλοί νεαροί και γηγενείς παίκτες. Πως το βλέπετε το μέλλον του συλλόγου με δεδομένο ότι αρκετά παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν για σπουδές;

Είμαι της άποψης ότι τα περισσότερα σωματεία στην επαρχία θα πρέπει στρέψουν την οργάνωσή τους στην δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πρακτικού, λειτουργικού και αποτελεσματικού μοντέλου ανάπτυξης γηγενών αθλητών,  επιστημονικά υποστηριζόμενο με έμφαση στην άριστη προετοιμασία των αθλητών στα βασικά του αθλήματος. Η ταύτιση απόψεων με το ΔΣ του ΑΟΒ στο παραπάνω μοντέλο επισφράγισε και την έναρξη της συνεργασίας μας. Είναι λογικό λοιπόν για τον κάθε υγιή σκεπτόμενο φίλαθλο να απολαμβάνει τέτοιου είδους προσπάθειες γιατί πολλές φορές πρόκειται για υποστήριξη & επιβράβευση συγγενικών προσώπων. Είναι επίσης δεδομένο ότι τα παιδιά ολοκληρώνοντας το Λύκειο κατά πάσα πιθανότητα θα μετοικήσουν λόγω σπουδών σε άλλη πόλη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να οργανώνεται ενας αρμονικός σχεδιασμός έτσι ώστε η παραγωγή παικτών τόσο ηλικιακά όσο και τεχνικά να αναπληρώνει το κενό παικτών που δημιουργείται από την μετοίκιση λόγω σπουδών. Ο ΑΟΒ φέτος όπως πολύ σωστά θέσατε αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα γιατί 4 βασικοί παίκτες κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχισουν την μπασκετική τους εξέλιξη σε άλλη πόλη. Από την μια αισθανόμαστε περήφανοι γιατί αυτά τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστούν παίκτες και να ενσωματωθούν σε ομάδες υψηλού επιπέδου, από την άλλη δημιουργείται τεράστιο κενό γιατί προυπήρχε δυστυχώς ηλικιακό κενό τα προηγούμενα χρόνια που δεν καλύφθηκε. Ωστόσο, ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογους παίκτες σε νεαρότερες ηλικίες που δεν μπορούν όμως να ενσματωθούν την δεδομένη στιγμή στην αντρική ομάδα. Ο επανασχεδιασμός της αντρικής ομάδας είναι υπο συζήτηση με το ΔΣ.

Εκτός από την ανδρική ομάδα είστε ο υπευθυνος και για τις Ακαδημίες του Συλλόγου που από πέρυσι έχει ξεκινήσει μία πολύ καλή δουλειά., Θα ήθελα να μου πείτε και δύο λόγια για τις ακαδημιες του ΑΟ ΒΟΝΙΤΣΑΣ.

Ανέφερα πιο πάνω τους λόγους για τους οποίου κατέληξα σε συμφωνία με τον ΑΟΒ. Η ταύτιση των απόψεων σχετικά με την φιλοσοφία πάνω στην οποία θα πρέπει να “οικοδομηθεί” μια επαρχιακή ομάδα η οποία έχει στόχο την σωστή ανάπτυξη του μπάσκετ, η σοβαρότητα των ανθρώπων του ΔΣ, το όραμά τους και οι στόχοι τους,  για μένα αποτέλεσαν πρόκληση την οποία και αποδέχθηκα.   Κοινός μας στόχος η δημιουργία μοντέρνων και ισχυρών ακαδημιών μέσα από ένα οργανωτικό πλάνο που ακολουθούν οι μεγάλες ομάδες διασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες προπόνησης επιστημονικής υποστήριξης και ανέλιξης νέων αθλητών υψηλού επιπέδου, έτοιμους να σταθούν ισάξια  σε ποιοτικά και αθλητικά χαρακτηριστικά με οποιοδήποτε συνομήλικο αθλητή από οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα. Η σημαντικότερη στιγμή για ένα προπονητή είναι να βλέπει αθλητές του να αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό το έργο προσπαθώ να διασφαλίσω σε όλες τις ομάδες που συνεργάζομαι. Δύσκολο πολύ το εγχείρημα γιατί το μπάσκετ στη Βόνιτσας δεν υπήρχε όταν ανέλαβα αλλά πλέον μπορούμε να αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι για τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος. Η πρόσκληση και παρουσία του αθλητή του Συλλόγου μας Βαγγέλη Καλογεροπάνου στα πλαίσια του τουρνουά των Rising Stars της ΕΟΚ, και οι κλήσεις 7 νεαρών αθλητών μας γεννημέννων 2010 – 2012 στα κλιμάκια της ΕΣΚΑΒΔΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου αποτελούν ορόσημο και δικαίωση του νέου αναπτυξιακού μας προγράμματος του οποίου όμως η συνέχεια απαιτεί επιπλέον διοικητική υποστήριξη και οργάνωση.

Πως είναι η συνεργασία σας με το Δ.Σ. του συλλόγου και τον πρόεδρο Βασίλη Σώζο?

Ο Βασίλης Σώζος είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, άριστος επαγγελματίας που αγαπάει πολύ τον τόπο του, με έφεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και κοινωνική ευαισθησία που πραγματικά έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. Η υποψηφιοτητά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέδειξε την μεγάλη και ουσιαστική ανάγκη της αλλαγής αλλά κύρια διαμόρφωσε μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια πολύ χρήσιμη για τον τόπο. Το όραμά του για την επανεκκίνηση αλλά και την ουσιαστική αναδιοργάνωση του αθλητισμού του Δήμου και ειδικότερα του μπάσκετ, μέσα από ένα καλά οργανωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. αποτελεί μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του μπάσκετ αλλά και του αθλητισμού του Δήμου γενικότερα. Μαζί έχουμε κοινούς στόχους, απόλυτη ταύτιση απόψεων και άριστη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος ΑΠΡΙΛΙΟΥ της έντυπης έκδοσης της Εφημερίδας "ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ ΝΕΑ