Ακαρνανικά Νέα

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών της Γουινέας προσπάθησε σήμερα να καθησυχάσει τους εταίρους της χώρας, τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα ηγεσία θα τηρήσει τις οικονομικές και εξορυκτικές συμβάσεις της.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει πλέον τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, μιας σημαντικής παραγωγού βωξίτη και άλλων μεταλλευμάτων, «διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της (…) και υπενθυμίζει τη δέσμευσή της να προωθήσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα» ανέφερε ο συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το πραξικόπημα της Κυριακής.

Ο Ντουμπουγιά υποσχέθηκε ότι θα συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» που θα αναλάβει την «πολιτική μετάβαση», χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια αυτής της «μετάβασης».

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων απευθυνόταν σε πρώην υπουργούς και προέδρους μεγάλων οργανισμών που είχαν κληθεί να συγκεντρωθούν κάτω από μια μεγάλη σκηνή, έξω από το Μέγαρο του Λαού, την έδρα του Κοινοβουλίου, γιατί διαφορετικά θα θεωρούνταν «στασιαστές».

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα. Όμως αρκετές εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το Μέγαρο του Λαού χαιρέτισαν τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία, ελευθερία» και «Ζήτω ο στρατός».

Στο Κόνακρι, την πρωτεύουσα που συνήθως σφύζει από ζωή, έχει επιβληθεί σήμερα απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ το προεδρικό μέγαρο και οι προσβάσεις στο κέντρο της πόλης φυλάσσονταν από ένοπλους στρατιώτες.

Οι ειδικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν τον πρόεδρο Άλφα Κοντέ για να βάλουν τέλος «στην οικονομική αταξία, τη φτώχεια και την ενδημική διαφθορά» αλλά και «την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών», δηλώνοντας ότι θέλουν «να αποδώσουν την πολιτική στον λαό».

Ένα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πραξικοπηματίες δείχνει τον Κοντέ ήρεμο αλλά αποθαρρυμένο, μισοξαπλωμένο σε ένα καναπέ, να φοράει ένα ανοιχτό πουκάμισο και παντελόνι τζιν. Οι πραξικοπηματίες διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του.

Η στρατιωτική χούντα διέλυσε την κυβέρνηση και τους θεσμούς και κατάργησε το Σύνταγμα που είχε προωθήσει το 2020 ο Κοντέ, το οποίο του έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσει μια τρίτη προεδρική θητεία, παρά τις πολύμηνες και αιματηρές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα. Επέβαλαν επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας και έκλεισαν τα σύνορα. Σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε το πρωί στην τηλεόραση έγινε γνωστό πάντως ότι άνοιξαν ξανά τα εναέρια σύνορα.

Το πραξικόπημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην ταραχώδη ιστορία της χώρας που επί δεκαετίες, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1958, κυβερνάται από αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα.

«Δεν θα επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών ενάντια στην προηγούμενη κυβέρνηση»

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό πάντως δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος, μολονότι το πρωί της Κυριακής ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων από το κέντρο του Κόνακρι. Δεν έχουν επίσης αναφερθεί σημαντικές ταραχές και ο Ντουμπουγιά προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του. Επέπληξε τους πρώην υπουργούς και τους ζήτησε να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητά τους. Αλλά, πρόσθεσε «δεν θα υπάρξει κανένα πνεύμα εκδίκησης (…) δεν θα υπάρξει κυνήγι μαγισσών».

Το Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Συντάγματος (FNDC), ένας συνασπισμός κινημάτων που είχε οργανώσει κινητοποιήσεις κατά της τρίτης θητείας του Κοντέ, κάλεσε τους κατοίκους του Κόνακρι να πάνε στην υποδοχή των μελών του «τα οποία θα απελευθερωθούν μετά τις 11.30», τοπική ώρα. Ο τοπικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι ο Ντουμπουγιά διέταξε την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Πηγή: iefimerida.gr