Ακαρνανικά Νέα

Στις 9 ή το αργότερο στις 16 Απριλίου αναμένεται να τεθεί στους ειδικούς προς εξέταση το άνοιγμα της εστίασης, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας.

Πάντως με τα κρούσματα του κορωνοϊού να έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα το άνοιγμα της εστίασης φαντάζει ως ο μεγαλύτερος γρίφος για τους ειδικούς. Ο φόβος πως το άνοιγμα της εστίασης θα φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα απασχολεί και ορθά την επιτροπή των ειδικών.

Στιγμιότυπα από καφέ και καταστήματα εστίασης στις 12 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI /ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ )

Από μπροστά γκρεμός και από πίσω ρέμα λοιπόν σε ότι αφορά την εστίαση καθώς ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών και ανθρώπων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο έχουν φτάσει στο όριο της καταστροφής και το άνοιγμα φαντάζει ως ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.

Τα μέτρα για την εστίαση

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εστίασης καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω το θέμα της επιβίωσης πολλών επιχειρήσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Έτσι, εξετάζεται η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης να γίνει:

α) με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

β) με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

γ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα – επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

δ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια.