Ακαρνανικά Νέα

   Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», και ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»,την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νικολιτσίου, θα τελέσουν Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Σουλιώτη Οπλαρχηγό και ήρωα του 1821 Λάμπρο Βέικο.

   Με την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821,  η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», συνεργάζεται με τον  ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΙΚΟΛΙΤΣΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ», και μαζί στοχεύουν στην ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας και τω ντόπιων ηρώων.

     Ο Λάμπρος Βέικος ή Ζάρμπας, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Σουλιώτες οπλαρχηγούς. Διακρίθηκε στους αγώνες των Σουλιωτών στη Ήπειρο κατά τα έτη 1821 και 1822. Μετά την άλωση του Σουλίου από τον Χουρσίτ, πέρασε στα Επτάνησα, και κατόπιν στη Ρούμελη, όπου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, καθώς και στην άμυνα του Μεσολογγίου, κατά την δεύτερη πολιορκία του. Αργότερα πολέμησε στο πλευρό του Καραϊσκάκη, στην Αράχοβα και στις μάχες γύρω από την Αθήνα, όπου και έπεσε πολεμώντας. 

Στην  εκδήλωση θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.