Ακαρνανικά Νέα

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην Ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, τις μεταφορές και το φαινόμενο των συνεχών ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά και τρόφιμα έχουν βάλει Βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής οικογένειας, της Εθνικής οικονομίας και της βιωσιμότητας των μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα καταστήματά  εστίασης, οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι κλάδοι των μεταφορών, των κατασκευών και ο τουρισμός που αναμένεται είναι οι περισσότερο πληττόμενοι κλάδοι, με το ‘’καλάθι της νοικοκυράς’’ να είναι το μεγάλο θύμα.

Οι μισθοί από την άλλη μεριά είναι καθηλωμένοι και μειούμενοι για πάνω από δεκαετία. Η επανεμφάνιση των πληθωρισμού με αύξηση  ρεκόρ  25ετίας στο  7,2 %  που εκτινάχθηκε τον Φεβρουάριο , τείνει να έχει  μόνιμο χαρακτήρα και βάζει σε νέα περιπέτεια την οικονομία, που ήδη είναι αδύναμη από τα περιοριστικά μέτρα.

Η Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την νέα κρίση γιατί απέφυγε να πάρει γρήγορα σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, να στηρίξει το εισόδημα, να μειώσει τους φόρους,  να ελέγξει την αγορά, και επέτρεψε την αισχροκέρδεια και έτσι το φαινόμενο εξελίχθηκε ως ντόμινο και επηρέασε οριζόντια όλους του τομείς και κλάδους.

 Αποφασίζουμε  ως  Περιφέρεια  να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας :

Α. Να επανεξετάσουμε το ΠΕΠ δυτικής Ελλάδας με βάσει τις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητες του και να δώσουμε βάρος στη στήριξη των Μικρών Επιχειρήσεων που στενάζουν.

Β. Να διεκδικήσουμε, ανασχεδιασμό των κατευθύνσεων του Ταμείου ανάκαμψης, αποκέντρωση στην διαχείριση των πόρων του και συμμετοχή της περιφέρειας. Είναι απαράδεκτο το μέλλον της Ελλάδας να περνά αποκλειστικά μέσα από  την κεντρική Κυβέρνηση.    

Γ. Να διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους από τις κατανομές του Υπουργείου Εργασίας για την στήριξη των κοινωνικών δομών που βρίσκονται μπροστά σε νέα δοκιμασία.

Δ. Να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες μαζί με την ΕΝΠΕ και τις άλλες Περιφερειακές αρχές, για την διασφάλιση της συνέχειας των τεχνικών έργων και την βιωσιμότητα του ΠΕΠ, πριν είναι αργά και ένα – ένα τα έργα θα εγκαταλείπονται από αδυναμία των εργοληπτικών εταιρειών.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση :

Γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα πλαίσια του μέσου όρου της Ευρώπης και νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους για να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις.

Μείωση του ΦΠΑ  σε όλους τους συντελεστές ( λιπάσματα, αγροεφόδια , πετρέλαιο κίνησης ) που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα και επί πλέον,  στήριξη με πόρους εθνικούς του πρωτογενή τομέα για να αποκτήσει η χώρα μας διατροφική επάρκεια και να αντιμετωπίσει την καταιγίδα που έρχεται.

Μείωση του ΦΠΑ στα  βασικά είδη διατροφής στο 6 % για όσο διαρκεί η κρίση.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση για να περάσει άμεσα στον καταναλωτή.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις κατά 2 % για να καλύψουν μέρος της αύξησης του κατώτατου μισθού και του ενεργειακού κόστους.