Ακαρνανικά Νέα

Ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων διοργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τον εκάστοτε Δήμο, με ομιλητή τον Δασολόγο, Φυτοπαθολόγο, Παναγιώτη Τσόπελα. Οι εκδηλώσεις  πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 στο Βουπράσιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, στα Καλάβρυτα και στην Πλατανιώτισσα του Δήμου Καλαβρύτων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των τεχνικών υπηρεσιών, της πολιτικής προστασίας και των πολιτών, καθώς η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους ήδη έχει «σκοτώσει» μεγάλο αριθμό πλατανιών. Επεσήμανε ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε επικοινωνία προκειμένου να γίνουν έγκαιρα οι διαγνώσεις και να προβούν σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης.

Ο κ. Τσόπελας έκανε μία αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τη μετάδοση του ιού, τα προληπτικά μέτρα,  τους τρόπους αντιμετώπισης των προσβολών αλλά και γενικότερα της  ασθένειας.

«Προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να υλοτομούνται και να απομακρύνονται όσον το δυνατόν συντομότερο. Η καθυστέρηση αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του παθογόνου σε άλλα δένδρα στην περιοχή. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε και στον καθαρισμό των μηχανημάτων  και των αλυσοπρίονων γιατί από το πριονίδι που εγκλωβίζεται μέσα στο μηχάνημα μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε υγιή πλατάνια», είπε ο κ. Τσόπελας.

Οι εκδηλώσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους των εκάστοτε δήμων, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας με τον Δήμαρχο, Σπύρο Μυλωνά, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Κυριάκο Ορλώφ και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Κωνσταντίνο Ταπεινό και στο Δήμο Καλαβρύτων με τον Δήμαρχο, Αθανάσιο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Πλατανιώτισσας, Παναγιώτη Δορλή.  Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καλαβρύτων Κολλύρου και ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Αιγίου, εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων και διάφοροι συλλογικοί φορείς.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.