Ακαρνανικά Νέα

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα άτομα άνω των 60 ετών σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμου για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο. Ετσι, επιταχύνθηκε ο ρυθμός των νέων ραντεβού από πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Ειδικότερα, για τους επιστήμονες σε αυτή τη φάση το κρίσιμο σημείο είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και κυρίως των ατόμων 60 ετών και άνω, πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» του στελέχους «Ομικρον». Οι πρώτες ενδείξεις μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους 60+ είναι θετικές. Την Τρίτη και μετά τη σχετική ανακοίνωση προγραμματίστηκαν πάνω από 9.000 ραντεβού πρώτης δόσης, όταν κατά μέσον όρο το προηγούμενο διάστημα προγραμματίζονταν περίπου 2.000-3.000 ημερησίως. Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί 13.000 ραντεβού, με τον σχετικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 15.000 έως το τέλος της ημέρας. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, εάν συνεχιστεί η κινητικότητα για την πρώτη δόση τότε εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιαστεί επιπλέον 200.000 άτομα και το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών πιθανόν να ξεπεράσει το 90%, από λίγο πάνω από 80% που είναι σήμερα. Και αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις ηλικίες αυτές σημαίνει λιγότερα σοβαρά περιστατικά της νόσου, λιγότεροι διασωληνωμένοι και θάνατοι ασθενών.

Μόνο με μοριακό τεστ το πιστοποιητικό νόσησης για ανεμβολίαστους, εισηγούνται οι ειδικοί.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 6.196 νέα κρούσματα της COVID-19 –σε σύνολο 350.685 μοριακών και rapid τεστ– και 75 θανάτους ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 690 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν και 507 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, έναντι 479 εξιτηρίων λόγω ίασης.

Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID είναι στο 66,8% και των κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 98%. Σημειώνεται ότι επίκειται η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έχει κληθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης από τους έξι στους τέσσερις μήνες. Τα μέλη της Επιτροπής συλλέγουν δεδομένα για το όφελος της «επίσπευσης», εστιάζοντας σε άτομα άνω των 30 ετών.

Παράλληλα, χθες οι ειδικοί αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο κατόπιν μοριακού ελέγχου PCR.

Εως τώρα το πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και έπειτα από ένα θετικό rapid test, το οποίο μπορεί να διενεργείται σε διαγνωστικά κέντρα αλλά και σε ιδιωτικά φαρμακεία. Ετσι, έχουν καταγγελθεί αρκετές περιπτώσεις που φαρμακοποιοί δέχθηκαν πιέσεις από πολίτες να δηλώσουν στο σύστημα θετικό αποτέλεσμα rapid test, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Παράλληλα, η Επιτροπή εισηγείται όλοι οι εργαζόμενοι στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα να είναι εμβολιασμένοι.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ