Ακαρνανικά Νέα

Τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας και της Ελβετίας έχουν συνάψει ήδη συμφωνίες με κλινικές και ξενοδοχεία της ρωσικής πρωτεύουσας, προσφέροντας εμβολιασμό δύο δόσεων με το Sputnik, ιατρική παρακολούθηση και μίνι περιοδεία σε αξιοθέατα.

Μπορεί το Κρεμλίνο να μην παίρνει τόσο καλό βαθμό όσον αφορά στον εμβολιασμό των Ρώσων – το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο της ΕΕ, όπου υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τις καθυστερήσεις – διασφαλίζει όμως… δέκα άριστα σε επίπεδο επικοινωνίας και μάρκετινγκ των ρωσικών εμβολίων και κυρίως του Sputnik-V.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι έχει συνάψει ήδη συμφωνίες με αρκετές χώρες (Βραζιλία, Ινδία, Τουρκία κ.λπ) για εξαγωγή εκατομμυρίων δόσεων ή και για συμπαραγωγή του Sputnik. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με κυβερνήσεις της ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας) για ανάλογα συμβόλαια, ενώ ήδη έχει καταφέρει να εξάγει ποσότητες στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες αγνόησαν το γεγονός ότι το παραπάνω εμβόλιο δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Τώρα, λοιπόν, η Μόσχα έχει προετοιμάσει και θέτει σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του επικοινωνιακού της σχεδίου: Την οργάνωση του «εμβολιαστικού τουρισμού», με προγράμματα που θα επιτρέπουν σε πολίτες άλλων χωρών να εισέρχονται στη χώρα και να κάνουν τις δύο δόσεις, συνδυάζοντας την παρουσία τους και με μια μίνι περιοδεία σε διάφορα αξιοθέατα.

Όπως αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Hurriyet, μια τουλάχιστον τέτοιου είδους συμφωνία (αν και πιθανότατα υπάρχουν και άλλες παρόμοιες) έχει υπογραφεί με την Τουρκία.

Όλα σε ένα «πακέτο»

«Έχουμε έρθει σε συμφωνία με μια κλινική στη Μόσχα. Το αντίτιμο για ένα ταξίδι στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής (σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων), των αεροπορικών εισιτηρίων και των δύο δόσεων, φτάνει στα 1.099 ευρώ. Μάλιστα, παρέχεται και πιστοποιητικό σε εκείνους που εμβολιάζονται», δήλωσε στην εφημερίδα ο μάνατζερ ενός τουριστικού ομίλου.

«Ο άμεσος εμβολιασμός εγγυάται ότι ο πελάτης θα παραμείνει τουλάχιστον 24 ώρες στη Μόσχα. Έτσι, διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει άμεση ιατρική παρέμβαση σε περίπτωση παρενεργειών», τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι το «πακέτο» περιλαμβάνει μια σύντομη ξενάγηση στο κέντρο της πρωτεύουσας και στο κτίριο του Κρεμλίνου, σε σταθμούς του μετρό με ιστορική σημασία και στο μνημείο του μεγάλου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος εγκατέλειψε το 1951 την Τουρκία για να ζήσει μόνιμα στην ΕΣΣΔ.

Κάτι ανάλογο έχει κάνει και ένα νορβηγικό πρακτορείο, προσφέροντας δύο «πακέτα»: Το ένα, με κόστος 1.499 ευρώ, προβλέπει τη χορήγηση των δόσεων στο αεροδρόμιο της Μόσχας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το άλλο, με κόστος 1.999 ευρώ, περιλαμβάνει τετραήμερη διαμονή κάθε μία από τις δύο φορές, εμβολιασμό σε νοσοκομείο και περιοδείες.

Αναμένεται το πράσινο φως 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Hurriyet, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη το πράσινο φως για την έλευση τουριστών στη χώρα με σκοπό να εμβολιαστούν. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχθηκε στις 29 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ζήτημα και αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει αποφάσεις.

In.gr