«Ντόμινο» εξελίξεων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού προκαλούν οι έξι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, που οδήγησαν τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας να ζητήσουν την «παύση» της διάθεσης του εμβολίου στους πολίτες.
Η αναστολή δεν θα διαρκέσει πολύ, σύμφωνα με την Τζάνετ Γούντκοκ -εκτελούσα χρέη επιτρόπου του FDA μέχρι τον διορισμό μόνιμου επικεφαλής από την κυβέρνηση Μπάιντεν- η οποία δήλωσε πως πρόκειται για «ζήτημα ημερών».
O σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε την Τρίτη ότι είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων, ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για την πιθανότητα μιας -χρονικά- μεγαλύτερης αναστολής χορήγησης του εν λόγω εμβολίου.
Αυτά τα έξι περιστατικά, όλες γυναίκες, εμφάνισαν δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης μαζί με μια πτώση του επιπέδου των αιμοπεταλίων τους.
Μια από τις γυναίκες κατέληξε και άλλη νοσηλεύτηκε, με την κατάστασή της να θεωρείται κρίσιμη.
Πρόκειται για έξι περιπτώσεις σε σύνολο άνω των 6,8 εκατομμυρίων εμβολιασμών με το μονοδοσικό σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), θα συνεδριάσει σήμερα, Τετάρτη, για να αξιολογήσουν τα δεδομένα.
Το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Johnson & Johnson προβλέπει την αγορά συνολικά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2021.
H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ζητά «επείγουσες διευκρινίσεις» από την Johnson & Johnson μετά την «παντελώς απρόσμενη» ανακοίνωση της εταιρείας, ότι καθυστερεί την ανάπτυξη του εμβολίου της στην Ευρώπη μετά τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στο μπλοκ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Ωστόσο ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των μονοδοσικών εμβολίων και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών.
Στο Βέλγιο, ο πρώτος εμβολιασμός με Johnson & Johnson είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε μετά τις χθεσινές εξελίξεις εν αναμονή της απόφασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson μπήκε πριν από μερικές μέρες στο «μικροσκόπιο» του ΕΜΑ για την πιθανότητα εκδήλωσης σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή να ανακοινώνει ότι ερευνά τέσσερα σοβαρά περιστατικά.
Σε σχετική ανακοίνωσή του την Παρασκευή 9 Απριλίου, ο ΕΜΑ ενημέρωνε ότι η αρμόδια επιτροπή PRAC έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση σήματος ασφαλείας για τέσσερις αναφορές θρομβοεμβολικών επεισοδίων (σχηματισμός θρόμβων αίματος που καταλήγουν στην απόφραξη αγγείου) σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Ένα εκ των τεσσάρων περιστατικών ήταν θανατηφόρο.
Στην Ελλάδα σήμερα οι πρώτες 33.600 δόσεις
Τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, κατά της covid-19 οι οποίες θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, παραλαμβάνει σήμερα η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το τέλος Ιουνίου θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.200.000 δόσεις.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα αρχίσει να χρησιμοποιείται στη χώρα τη Δευτέρα και δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση ή αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τυχόν αποφάσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εάν δεν ληφθεί κάποια απόφαση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου, τότε θα ακολουθηθεί κανονικά το πρόγραμμα και οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν κανονικά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενημερώνεται επίσημα από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και εφόσον υπάρξει ζήτημα θα συνεδριάσει, όπως συνέβη και για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Cnn.gr