Ακαρνανικά Νέα

Φώτα σβηστά στους δρόμους αλλά και στις βιτρίνες φαίνεται να είναι στην ατζέντα των λύσεων που εξετάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την ενεργειακή ακρίβεια.

Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων φαίνεται να εξετάζεται ως λύση τόσο για στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και ως ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια.

Βέβαια το θέμα δημιουργεί εντάσεις. Χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη στο Open το πρωί της Τετάρτης όπου κάλεσε και τις μεγάλες πολυεθνικές να “αποδείξουν ότι ζουν σε αυτή τη χώρα” στέλνοντας ένα μήνυμα εναρμόνισης με τα όσα προωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με την εξοικονόμηση και μη “αξιοποίησης” του περιορισμού του ωραρίου των “μικρών”.

Μάλιστα το θέμα της μείωσης των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Βέβαια σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα με το λειτουργικό τους κόστος λόγω της ενέργειας, δεν είναι εύκολη μια λύση περιορισμού του ωραρίου. Πέρα από τη μείωση τζίρου υπάρχει και το θέμα με τις αμοιβές των εργαζομένων αλλά και τη διαδικασία της τροφοδοσίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πιθανή μείωση κατά δύο ώρες του ωραρίου συνεπάγεται μείωση περίπου κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους. Το ζήτημα βέβαια είναι εάν με αυτήν την κίνηση περιοριστούν και κάποιες ανατιμήσεις που περνάνε σωρηδόν στα ράφια.

Ο Κώστας Σκρέκας

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την ενέργεια, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων είχε πει: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Η Θεσσαλονίκη

Σε σχέση με τα άλλα καταστήματα, ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει νωρίτερα μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες».

Το ωράριο που προτείνει στα μέλη του να υιοθετήσουν από τις 10 Οκτωβρίου είναι συνεχές με άνοιγμα στις 10 το πρωί κάθε μέρα και κλείσιμο καταστημάτων στις 16:00 Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα συζητηθεί με τις επιχειρήσεις, συνυπολογίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στο μέτωπο των ανατιμήσεων.

Η Αθήνα

Παράλληλα, με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης εμφανίζεται θετικός υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους δήλωσε:

“Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

1. να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

2. να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.

3. να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.

4. να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.

Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία”.

news247.