Ακαρνανικά Νέα

8 Σεπτεμβρίου 2024 07:08
8 Σεπτεμβρίου 2024 07:08

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Για να μην μένετε στο...

σκοτάδι

Ενημέρωση για το θέμα της πανώλης των Αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1/8 στις 19:30 στην αίθουσα του ΛΑΪΣ στην Βόνιτσα.

Την ημερίδα διοργανώνει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας, είναι ο πρώτος Δήμος της περιοχής που κάνει παρόμοια εκδήλωση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Αττικής.

Λίγα λόγια για την Πανώλη των Αιγοπροβάτων:

Τα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών που έχουν καταγραφεί στην χώρα, αρχικά και σε μεγάλη έκταση στην περιοχή της Θεσσαλίας και πλέον σε εκτροφές της Κορινθίας και της Αττικής αποτελεί ένα σημαντικό και επείγον θέμα για την περιοχή μας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί σε περίπτωση εξάπλωσης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό της αιγοπροβατοτροφίας στις περιοχές που θα πληγούν.

Είναι μία ασθένεια που:

  • ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,
  • ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ)

ΟΜΩΣ

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ.

Η ασθένεια μεταδίδεται με την επαφή των ζώων στο κοπάδι πολύ εύκολα, από επαφή, σωματικά υγρά και απόβλητα (σάλια, ούρα, κόπρανα) μέσα από την κουρήτα ή το δοχείο που πίνουν νερό και για αυτό το λόγο έχει τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΑ:

  • Καραντίνα τουλάχιστον 14 έως 21 ημέρες σε ζώα (μικρά, μεγάλα) που έχουν μπει στο στάβλο πρόσφατα
  • Καμία αγορά/φιλοξενία, μετακίνηση ζώων από άλλα κοπάδια ή εκτροφές
  • Καμία επαφή με άλλα κοπάδια στην διαδρομή ή στην παραμονή στις βοσκές
  • Περιορισμό στην μετακίνηση μεταφορικών μέσων ή ανθρώπων που δεν είναι απαραίτητες
  • Περιορισμό στην λήψη εργαλείων/μέσων και άλλων υλικών από τρίτους
  • Αποφυγή από αγορά ζωοτροφών ή άλλων εφοδίων από τις πληγείσες περιοχές
  • Απολύμανση και καλό καθαρισμό μεταφορικών μέσων , δεξαμενών , μηχανημάτων που έρχονται σε επαφή τα ζώα ή οι εργαζόμενοι στην μονάδα

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΨΙΑΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ

είναι πολύ σημαντικό:

  1. Να απομακρυνθούν άμεσα τα ύποπτα ζώα από κάθε εκτροφή (όχι μόνο την δική μας) – ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
  2. Να δηλωθεί άμεσα στις κτηνιατρικές αρχές, καθώς σε αντίθετη περίπτωση:
  3. Δεν θα δικαιούται αποζημίωση (160€) το ζώο
  4. Διώκεται αυταπάγγελτα από το νόμο ως «ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» με πολύ αυστηρά πρόστιμα και όχι μόνο
  5. Το κοπάδι λόγω υψηλής μεταδοτικότητας, έτσι κι αλλιώς, δεν θα γλιτώσει 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σήμερα, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία και την Κόρινθο, πήρε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας καθώς απαγόρευσε την μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια .

Ο κανονισμός λέει ότι σε περίπτωση κρούσματος τίθεται σε αυστηρό περιορισμό κάθε μονάδα σε ακτίνα 3 χλμ και σε απλό περιορισμό και επιτήρηση σε ακτίνα 10χλμ.