Ακαρνανικά Νέα

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος.

Στη φυλακή επέστρεψαν τρία άτομα που έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαστούν ξανά στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, καθώς αναιρέθηκε η δικαστική απόφαση ως προς τα ελαφρυντικά που τους είχαν χορηγηθεί.

Την Πέμπτη, συνελήφθη ο Γιώργος Κ. ο οποίος είχε μισθώσει στα μέλη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών αποθήκη στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε από το πλοίο ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ο Γ.Κ. είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 18 ετών, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του χορήγησε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του σε 13 έτη κάθειρξη και να αποφυλακιστεί με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.

Όμως μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε δεκτή η αναίρεση κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ως προς την χορήγηση των ελαφρυντικών, αναβίωσε η πρωτόδικη απόφαση και κατά συνέπεια η κάθειρξη των 18 ετών που του είχε επιβληθεί.

Αστυνομικοί του Τμήματος Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής πέρασαν χειροπέδες στον Γ. Κ. , ο οποίος θα επιστρέψει στη φυλακή μέχρι να ξαναδικαστεί.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του ναυλωτή του πλοίου «Noor 1» Γιώργου Μπ. πριν από δύο εβδομάδες στη Βόνιτσα, ο οποίος είχε, επίσης, αποφυλακιστεί με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης από τις φυλακές Πάτρας όπου κρατούνταν.

Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια, τα οποία «έσπασαν» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του στα 18 έτη κάθειρξη.

Και αυτός κυκλοφορούσε ελεύθερος τους τελευταίους μήνες με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.

Μετά την αναίρεση της δευτεροβάθμιας απόφασης, αναβίωσε η πρωτόδικη ποινή των ισοβίων και για το λόγο αυτό ο Γ. Μπ. συνελήφθη στις 3 Απριλίου στη Βόνιτσα και επέστρεψε στις φυλακές Πατρών.

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού επέστρεψε και ο Ευθύμιος Γ. στο σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στο Ψυχικό είχε βρεθεί μισός τόνος ηρωίνης, ο οποίος είχε καταδικαστεί, επίσης, σε ισόβια σε πρώτο βαθμό και σε 18 έτη κάθειρξη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο Ευθ. Γ. παρουσιάστηκε αυτοβούλως στα δικαστήρια του Πειραιά και επέστρεψε στη φυλακή.

Αντίθετα ασύλληπτοι παραμένουν για την υπόθεση του «Noor 1» τρεις Τούρκοι που θα συσκεύαζαν το φορτίο του «λευκού θανάτου» και ένας Ιρανός που επέβαινε στο πλοίο.

Μετά την αποφυλάκιση τους έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», οι καταδικασθέντες έχουν διαφύγει στο εξωτερικό ή κρύβονται από τις Αρχές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία θα πρέπει να επαναληφθεί η δίκη για τις ποινές στους καταδικασθέντες, έχει διαβιβαστεί στο Εφετείο Πειραιά από τις 12 Απριλίου και αναμένεται να οριστεί δικάσιμος μέσα στους επόμενους μήνες.

zougla.gr