Ακαρνανικά Νέα

Αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις στο Δρυμό, τη Βόνιτσα, το Άκτιο και την Πάλαιρο, επισκέφθηκε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος- Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για θέματα Ομάδων Παραγωγών, Συνεργατισμού και Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής, Μιχάλης Γούδας. Στις συναντήσεις συμμετείχε η Πόπη Αγγελή, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού και Προγραμμάτων Αγροδιατροφής της ΔΑΟΠ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο Συνεταιρισμό Δρυμού, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, ο Πρόεδρος, Πάνος Γαβρούζος μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τα 23 μέλη του, αναφορικά με τη λειτουργία και την οργάνωσή του. Παράλληλα, ενημέρωσε για την ένταξη επένδυσης κατασκευής συσκευαστηρίου ελιάς καλαμών στον Αναπτυξιακό Νόμο και την πρόθεση των μελών για άμεση υλοποίηση.  Αναφέρθηκε επίσης, στο πρόβλημα της μειωμένης τιμής πώλησης που παρουσιάζει το προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς.

Στη Βόνιτσα, ο Γεωπόνος, Πανταζής Πανταζόπουλος με τους Κώστα Κασούρα,  οινοποιό από την Κατούνα, Νικόλαο Στογιάνο, ελαιοπαραγωγό από τα Παλιάμπελα και Γιώργο Παυλιδάκη, σκηνοθέτη, παρουσίασαν την «ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» (ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ) που ιδρύθηκε το 2016 και σήμερα αριθμεί 6 μέλη, εκ των οποίων τα 5 ασχολούνται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και 1 με τον πολιτισμό.

Η ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ προωθεί: Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, Κτήμα Agallis, Παλιάμπελα Σαπούνια και καλλυντικά έλαια, φτιαγμένα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φυσικές πρώτες ύλες, Κτήμα Agallis, Παλιάμπελα Οίνο βιολογικό, Λευκό, ξηρό από σταφύλια ποικιλίας Μαλαγουζιά και  Ασύρτικο,  Ροζέ ξηρό από σταφύλια ποικιλίας Cabernet, Κόκκινο ξηρό από σταφύλια ποικιλίας Cabernet και  Merlot, Κτήμα Βελαώρα – Κ. Κασούρα, Κατούνα Φυσικό χυμό ρόδι και άλλα προϊόντα, από το Ρόδι Βόνιτσας – Κτήμα Μπάζα, Βόνιτσα.

Τα μέλη της ΑΚΑ ΚΟΙΝΣΕΠ πρότειναν την ενεργοποίηση προγράμματος Επιχορήγησης φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής επενδυτικής πρότασης που θα ενισχύσει το συγκεκριμένο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης, καθώς και άλλους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο Συνεταιρισμό Ακτίου-Βόνιτσας, ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Ρίζος ενημέρωσε για τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 55 μέλη του και τις ενέργειές τους για τη σύσταση Ομάδας Παραγωγών. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση κατά την οποία  εκφράστηκε η ανάγκη αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, καθώς βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των παραγωγών στις εκμεταλλεύσεις τους και κατ’ επέκταση να δυσκολεύεται η διενέργεια των καλλιεργητικών εργασιών που πρέπει  να πραγματοποιηθούν, ενώ  ταυτόχρονα αναλύθηκαν οι  σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στις εξαγωγές και στη γενικότερη λειτουργία  του συνεταιρισμού.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στη θερμοκηπιακή εγκατάσταση έκτασης 30 στρεμμάτων στο Άκτιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι Βύρων Καμαδάρος, Γεωπόνος και η σύζυγός του Ερμιόνη Κρικοχωρίτη, με καταγωγή από το Αγρίνιο, τους ξενάγησαν και αναφέρθηκαν στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν την Αθήνα το 2009 και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην περιοχή του Ακτίου, καλλιεργώντας 300 στρέμματα κτηνοτροφικά φυτά και τομάτα θερμοκηπίου με παραγωγή περίπου 500 τόνους το χρόνο, την οποία διακινούν σε κεντρικές λαχαναγορές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο και στα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, στην Πάλαιρο, ο Χρήστος Γεροκωστόπουλος παρουσίασε τον Αμπελώνα Γεροκωστοπούλου, στον οποίο μεγαλώνουν έξι διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών με έμφαση στη λευκή ποικιλία Μαλαγουζιά. Υπάρχουν ακόμα γαλλικές και ελληνικές ποικιλίες, όπως Cabernet, Merlot, Ροδίτης, Μοσχάτο και Ασύρτικο,  ενώ ένα τμήμα τεσσάρων στρεμμάτων καλλιεργείται από ντόπιες γηγενείς ποικιλίες.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση όλων των πλευρών για περαιτέρω συνεργασία σε όλους τους τομείς, με στόχο την αναβάθμιση του προγραμματισμού για τον αγροδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.