Ακαρνανικά Νέα

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης  & Επενδύσεων,  Άδωνι Γεωργιάδη και τον  Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, σχετικά με την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ε.Ε. για δημιουργία Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Κόμβων Καινοτομίας (European Digital Innovation Hubs–EDIHs).

 Ο κ. Ζαΐμης προτείνει η Ελλάδα να προκρίνει τη χρηματοδότηση του υπολοίπου 50% σε εθνικό επίπεδο, πρόταση με την οποία εκτιμά ότι συμφωνούν όλα τα υποψήφια EDIHs για την Ελλάδα αναφέροντας ότι η εθνική συγχρηματοδότηση των EDIHsθα μπορούσε να προέλθει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω των προγραμμάτων:

– «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» στον οποίο καλούνται να συνεισφέρουν όλα τα EDIHs

– «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» με τον επιχειρηματικό κόσμο να αποτελεί βασική ομάδα στόχο των EDIHs

– «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» καθώς η ενίσχυση δεξιοτήτων αποτελεί βασικό στόχο των EDIHs

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαΐμης ειδικά για το ReBrainWesternGreece θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα «Περιβάλλον, Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή» καθώς βασικός στόχος είναι η «Έξυπνη Περιφέρεια Κυκλικής Οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και η πρωτοβουλία REBRAIN GREECE αποτελείται από σύμπραξη δημόσιων φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιστημονικών οργανισμών, ινστιτούτων κοινωνικών εταίρων, με συμπληρωματικές επιστημονικές εξειδικεύσεις και αποδεδειγμένη τεχνολογική εμπειρία σε ολοκληρωμένα πλαίσια εκπαίδευσης και κατάρτισης δημόσιων οργανισμών, στις τεχνολογικές προτεραιότητες της ΕΕ στην έρευνα και την επιχειρηματική ανάπτυξη, καθιστώντας τον δημόσιο τομέα (Περιφέρεια, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ των Δήμων) ψηφιακά επίκαιρο και ικανό να παρέχει υπηρεσίες και αναγκαία τεχνολογική υποστήριξη στις τοπικές επιχειρήσεις (κυρίως ΜΜΕ).

Αποτέλεσμα των ψηφιακά αναβαθμισμένων υπηρεσιών της ΠΔΕ, που πέρυσι βγήκε τέταρτη πανελλαδικά, μέσω του RBWG είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και επιχειρηματικής ικανότητας δημιουργώντας ένα οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας με όφελος για την εμπλοκή του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημα.