Ακαρνανικά Νέα

Ανεβάζει ταχύτητες η επιχείρηση «Ελευθερία», με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται ραγδαία, αφού σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον την α’ δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.758.780 εμβολιασμοί, με 1.964.640 άτομα να έχουν λάβει την 1η δόση και 790.140 και τις δύο δόσεις, ωστόσο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να «σηκώσουν μανίκια» περίπου 3 εκατ. άτομα ηλικίας 30-49 ετών προκειμένου να χτιστεί σταδιακά το επιθυμητό τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναλυτικότερα, από αύριο, Μ. Τρίτη (27/4), θα ανοιξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 και μια ημέρα αργότερα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Σειρά θα πάρουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων της οποιας η πλατφορμα θα ανοιξει την Μ. Πέμπτη και 45-49 χρόνων.

Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες ηλικίας 50-54.

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 ανά ηλικιακή ομάδα

Σημειώνεται ότι για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ο εμβολιασμός θα γίνεται αποκλειστικά με τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς υπάρχει απόθεμα, εξαιτίας της ανησυχίας των πολιτών μετά τα περιστατικά θρομβώσεων στο εξωτερικό, ενώ οι άλλες δύο ομάδες θα εμβολιάζονται με εμβόλια: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

«Δίνεται η ευκαιρία μετά και την περίσσεια αποθεμάτων της AstraZeneca να εμβολιαστούν με το εμβόλιο», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας για άτομα άνω των 30 ετών. «Αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα εμβολιάζεται και αυτή με όλα τα εμβόλια», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμοί: Από τις 5 Μαΐου δόσεις με την Johnson & Johnson

Στη μάχη του εμβολιασμού θα μπει από τις 5 Μαΐου και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μετά την έγκριση του ΕΜΑ, ο σχεδιασμός για τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου θα ξεκινήσει κανονικά, με τον Μ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η χορήγησή του στους πολίτες. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα ξεπερνά το 60%, ποσοστό που δεν έχει μεγάλη απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να μπαίνουν στο emvolio.gov.gr και αναγράφοντας τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους να βλέπουν το εμβολιαστικό κέντρο και τις ημερομηνίες εμβολιασμού τους και να κλείνουν ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Δίνεται η δυνατότητα για μέχρι δύο αλλαγές. Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα δίνεται η δυνατότητα για ραντεβού με μια επίσκεψη στα ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο ή μέσω της εγγραφής τους στην άυλη συνταγογράφηση. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Εκκληση Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς

Η κυβέρνηση ποντάρει στη μαζική χρήση του εμβολίου για τους πολίτες, ώστε να μπορέσει η χώρα να κινηθεί και πάλι ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, για να ενισχυθεί έτσι και η οικονομία. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε για άλλη μία φορά έκκληση στους πολίτες να μη διστάζουν να εμβολιαστούν.

«Θέλω και εδώ από τη Θεσσαλονίκη να επαναλάβω την έκκλησή μου ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, σε αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα: μην διστάσετε να εμβολιαστείτε. Ένα απλό τσίμπημα μπορεί να σας γλιτώσει από μία πολύ μεγάλη περιπέτεια. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η επιχείρηση Ελευθερία είναι υποδειγματικά οργανωμένη κατά γενική ομολογία, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι προσθέτουμε πια πολύ περισσότερα εμβόλια ειδικά τους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: iefimerida.gr