Ακαρνανικά Νέα

  Τη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πρέβεζα, στην πλατεία Κολοβού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ομιλία της Μαρίας Νεγρεπόντη- Δεληβάνη, Καθηγήτριας Οικονομικών και πρώην Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα:

«Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821»

  Στην εκδήλωση, που έγινε με την συνεργασία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21»,  οι παρευρισκόμενοι ακροατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία περιελάμβανε δυο ενότητες.

   Στην πρώτη ενότητα  η ομιλήτρια εξήγησε τους λόγους,  που οδήγησαν στην δημιουργία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21» και που αρχικά ήταν η ανάγκη, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης να εορτασθούν με σεβασμό και όπως αξίζει στους ήρωες μας και όχι με την παραχάραξη της ιστορίας τους. Στη συνέχεια η ομιλήτρια τόνισε τη θλιβερή επισήμανση,  ότι αν και η Ελευθερία κατακτήθηκε με τον Αγώνα, στα 200 χρόνια που ακολούθησαν, δεν υλοποιήθηκε ο δεύτερος στόχος της Επανάστασης, δηλαδή η Εθνική Ανεξαρτησία. 

     Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά στους στόχους της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21», που είναι η ενδυνάμωση της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων και ο αγώνας για την εξασφάλιση μιας, έστω και χαμηλού βαθμού, Εθνικής Κυριαρχίας.

    Το πρώτο μέρος της ομιλίας ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στις πολλαπλές δραστηριότητές της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και στις δυσκολίες και στα εμπόδια, που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21», όπως το αναίτιο κατέβασμα του Λογαριασμού της στο FB, λογαριασμού που αριθμούσε 70.000 ακόλουθους.

  Στη δεύτερη ενότητα  της ομιλίας  αναπτύχθηκε το κυρίως θέμα, που ήταν η ελάχιστα γνωστή, αν και  εξαιρετικά σημαντική, συμβολή των Ελληνίδων στην Επανάσταση. Η κυρία Μαρία Νεγρεπόντη- Δεληβάνη αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό των Ελληνίδων, που συνεισέφεραν στον Αγώνα, με τους πολλαπλούς ρόλους της αγωνίστριας στη μάχη, της χορηγού και ευεργέτιδας, της συντρόφου και μητέρας. Η ομιλήτρια κατονόμασε πολλές γυναίκες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, από κάθε μεριά της Ελλάδας, που προσέφεραν στον Αγώνα, και αφού έδωσε συγκεκριμένα προσωποποιημένα παραδείγματα, ανάμεσα στα οποία και τη δικιά μας Δέσπω Μπότση,  κατέληξε στην αιτιολογημένη διαπίστωση, ότι οι γυναίκες του 1821 δεν συμμετείχαν απλά, αλλά εξασφάλισαν την επιτυχία του Αγώνα, αν και, δυστυχώς, δεν τους αποδόθηκε η πρέπουσα τιμή από το Επίσημο Ελληνικό Κράτος.

   Στο τέλος της εκδήλωσης η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προσέφερε στην κυρία Νεγρεπόντη- Δεληβάνη ως αναμνηστικά δώρα εικαστικές δημιουργίες των Κώστα Πιέτα και Ευάγγελου Τσώλη.

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

 • Παύλος Φραγγούλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου με την Παράταξη «Ήπειρος Όλων»
 • Γεώργιος Νίτσας, Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα»
 • Χρίστος Μπαϊλης, τέως Δήμαρχος Πρέβεζας
 • Φίλιππας Ξέρας, εκπρόσωπος  της Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»
 • Νίκος Τζίμας, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Πρέβεζας
 • Αθανάσιος Κεραμιδόγλου, Πρόεδρος Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Πρέβεζας
 • Ευάγγελος Ντούσκας, Αστυνόμος, Εκπρόσωπος Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς και Σωμάτων Ασφαλείας
 • Θωμάς Δήμας, Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας
 • Δημήτρης Σουμαλεύρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας, Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου 
 • Μαρία Αβραμίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Αγίου Θωμά
 • Βασιλική Χόρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας