Ακαρνανικά Νέα

Ανοίγει την Τρίτη 20 Ιουλίου η πλατφόρμα για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, την Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες που έχουν δυσκολία στη μετάβαση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τα ραντεβού των πολιτών της κατηγορίας αυτής, θα μπορούν να τα κλείνουν οι γιατροί τους, είτε ιδιώτες είτε του δημόσιου τομέα. Οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί θα γίνονται με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson ενώ για το κλείσιμο των ραντεβού απαιτούνται ειδικά κριτήρια.

Κατ’ οίκον εμβολιασμός: Ποια τα κριτήρια

    είναι άτομα που έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς τους και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης

    πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

    σε περιπτώσεις βαριάς ψυχικής ή νοητικής νόσου, πχ Αλτσχάιμερ

Αυθημερόν ραντεβού για εμβολιασμό

Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού αυθημερόν. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν αυθημερόν το ραντεβού του εμβολιασμού τους αρκεί να υπάρχει διαθεσιμότητα στο εμβολιαστικό κέντρο της επιλογής τους.

Υπενθύμισε, δε, ότι εδώ και μέρες έχουν καταργηθεί τα «πέναλτι» για τις αλλαγές στο ραντεβού του εμβολιασμού, ενώ σε σχετική ερώτηση για τα ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 17 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε πως ήδη έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού.

«Εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς»

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με επιστολή που έστειλε στους δημάρχους για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, μέσω της δράσης των κατ’ οίκον εμβολιασμών, μετέδωσε το σύνθημα «Εάν δεν μπορείτε να έρθετε εσείς στο εμβολιαστικό κέντρο, θα έρθουμε εμείς σε εσάς».

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα να συνδράμουν «στο σχέδιο του κατ’ οίκον εμβολιασμού αδύναμων συμπολιτών μας και να ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημα να διαθέσετε ένα τουλάχιστον όχημα και οδηγό, προκειμένου σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διοικήσεις των Υ.ΠΕ. να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών, διασφαλίζοντας ποσότητες εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, η χώρα ζει στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία ανησυχεί ειδικούς και υγειονομικές αρχές.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.834 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες. Σύμφωνα με την ενημέρωση, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ 123 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Πηγή: iefimerida.gr