Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024η Τελετή Απόδοσης Τιμής και η Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών εντός του Πεδίου του Άρεως, με την συμπλήρωση 196 ετών από την εκδημία του, απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1828.
Η Τελετή έγινε με συνδιοργάνωση της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης», τον Σύλλογο Προναία Αθηνά και το Κοινόν Πελοποννησίων.
Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, μίλησαν ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Πτέραρχος ε.α. Γεώργιος Τσαλουχίδης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Προναία Αθηνά κ. Σοφία Μιχαλοπούλου.
Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην λάρνακα έμπροσθεν του Ιερού Ναού όπου βρίσκονται τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη τόσο μεγάλων Ηρώων γιατί ενώ ο Υψηλάντης τα είχε όλα, έχαιρε απεριόριστου θαυμασμού και εκτίμησης, είχε φτάσει στα ανώτατα Ιεραρχικά Κλιμάκια του Ρωσικού Στρατού και ήταν ο Υπασπιστής του ίδιου του Ρώσου Αυτοκράτορα, ρίχνεται με ενθουσιασμό στην προετοιμασία της Επανάστασης και προσπαθεί να συντονίσει τους Καπεταναίους και τους άλλους Φιλικούς.
Αναλαμβάνει Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, οργανώνει τον Ιερό Λόχο, εκδίδει την περίφημη προκήρυξη με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
Η συνεισφορά όμως του Αλέξανδρου Υψηλάντη υπήρξε ο καταλύτης της Επανάστασης του 1821, διότι προσέφερε ανεκτίμητο χρόνο για την εδραίωση της νίκης στην Νότια Ελλάδα.
Θα μπορούσε να επικαλεστεί πολλές δικαιολογίες για να αποφύγει την οδό του μαρτυρίου, αποδείχθηκε όμως αντάξιος του ρόλου που του επεφύλαξε το πεπρωμένο του, για την ανάσταση του Γένους μας.
Ένας ακόμη πρόγονος μας στον Βωμό της Ελευθερίας της μητέρας Ελλάδας.
Αιωνία η μνήμη του.