Ακαρνανικά Νέα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, χαιρετίζει με ανακοίνωση της τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που με «μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, βγήκαν στο δρόμο, με τα τρακτέρ τους, στην κεντρική πλατεία Αγρινίου και στη Βόνιτσα, στη διασταύρωση με τη Λευκάδα. Ιδιαίτερα η συμμετοχή νεότερων συναδέλφων μας, που αποτελούν το μέλλον, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο».

Στην ανακοίνωση τονίεται πως η κινητοποίηση ήταν «η καλύτερη απάντηση και στον υπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, κ. Αυγενάκη, που λέει ότι: «η κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες», τη στιγμή που η κάλυψη που έχει δώσει το κράτος και η κυβέρνηση, είναι τα 160 εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία 2 χρόνια, σε 290.000 αγρότες, όπως είπε. Δηλαδή, με όλη αυτή την κατάσταση, κάθε αγρότης τα τελευταία 2 χρόνια, πήρε 550 €! Κάποιοι δεν πήραν ούτε αυτά».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, συνεχίζει:

«Ούτε τους καλοθελητές του δεν πείθει ο κ. Αυγενάκης με αυτά που λέει, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά αλλά και ότι οι κινητοποιήσεις μας είναι «κομματικά υποκινούμενες», λες και δεν μας υποκινούν τα οξυμένα προβλήματα μας.
Ίσα-ίσα η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο ήδη χτες, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους συναδέλφους μας αγρότες της Θεσσαλίας που μάχονται για την επιβίωση τους.

Με τους συναδέλφους αγρότες της Θεσσαλίας έχουμε κοινά προβλήματα όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τον άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ, την απληρωσιά κλπ, αυτοί όμως έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και τα τεράστια προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στις οποίες αυτοί που έδωσαν τώρα εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους αγρότες, δεν έκαναν τίποτα για να τους σώσουν.

Το έκαναν αυτό στη Θεσσαλία για να τρομοκρατήσουν την αγωνιζόμενη αγροτιά σε όλη τη χώρα και να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Η ιστορία όμως του αγροτικού κινήματος δείχνει πως οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται και δεν θα πάψουν να αγωνίζονται μέχρι να δικαιωθούν.
Δίνουμε συνέχεια σε κάθε χωριό και πόλη, σε όλο το νομό, με κάθε αγρότη και κάθε κτηνοτρόφο, για νέες κινητοποιήσεις που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες, μαζί με όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, για να στηθούν μπλόκα παντού.

Συμμετέχουμε στη παναιτωλοακαρνάνικη σύσκεψη το Σάββατο 27 Γενάρη το απόγευμα στις 8:00 μμ στο Νεοχώρι, όπου θα αποφασίσουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα μας, συμμετέχοντας στον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα των αγροτών, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας, είναι η μόνη διέξοδος για μας.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:
• Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση. Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη της κυβέρνησης ώστε να μην γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις. Εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος. Στελέχωση όλων των μηχανισμών του κράτους.
• Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
• Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την ζωική και φυτική παραγωγή. Να παρθούν άμεσα μέτρα, για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων».

agriniopress