Ακαρνανικά Νέα

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Τουλάχιστον στην περίπτωση της πανδημίας έχει αποδειχθεί πως λένε πάντα την αλήθεια. Τα κρούσματα της εβδομάδας που μας πέρασε κινήθηκαν έπειτα από καιρό ανοδικά, αποτυπώνοντας μια πρώτη τάση της πανδημίας να επιστρέψει, καθώς σε καθημερινή βάση οι μολύνσεις σημείωναν αυξητική πορεία, κτυπώντας πολλαπλά καμπανάκια.

Συγκεκριμένα, για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, είχαμε άνοδο των κρουσμάτων, με τον χθεσινό αριθμό να περνάει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα 700.  Την Τρίτη είχαμε 605 κρούσματα, την Τετάρτη 633, την Πέμπτη 761 και χθες 771. Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε επίσης, σκαρφαλώνοντας, χωρίς τα self tests, στο 1,84.

 Η συγκεκριμένη τάση αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι ανησυχητική, καθώς βρίσκεται εντός ορίων, αλλά το Μαξίμου παρακολουθεί στενά την εξέλιξη καθώς, ως γνωστόν, η αυξητική τάση μπορεί πολύ εύκολα, αν δεν προσεχθεί, να ξεφύγει. Η μετάλλαξη «Δέλτα» αποτελεί έναν ακόμα ανασταλτικό παράγοντα που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, ακόμα και εντός του θέρους καθώς, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, η μετάλλαξη μπορεί να μην είναι πιο θανατηφόρα από τις άλλες, αλλά είναι σίγουρα πιο μεταδοτική.  

Το αντίδοτο  

Περίπτωση lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους από κυβερνητικά στελέχη. Συνεπώς, το μοναδικό αντίδοτο στην πανδημία και στην πιθανή αυξητική της τάση είναι ο εμβολιασμός, εξ ου και η συντονισμένη καμπάνια της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα την εβδομάδα που μας πέρασε. Δεν ήταν μόνο το «πριμ» των 150 ευρώ στις ηλικίες 18-25 ετών που θα πάνε να κάνουν την πρώτη δόση, αλλά κυρίως τα μέτρα με τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς, αλλά και η ανακοίνωση για υποχρεωτικό τεστ (rapid ή μοριακό) για όσους ταξιδέψουν στα νησιά. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε (Real FM) ότι ξεκινάει άμεσα «εκστρατεία πειθούς» των συμπολιτών μας που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη, με «εξατομικευμένη προσέγγιση στις επιμέρους ομάδες, τους νέους, τους ευάλωτους, ειδικά ακροατήρια, έτσι ώστε να μπορέσουν να πεισθούν». Ουσιαστικά, το επόμενο διάστημα θα δούμε καμπάνιες που θα αφορούν όλα τα κοινά.  

Συνάντηση με Κόρμαν  

Ο εμβολιασμός και η πανδημία κυριάρχησαν και στο τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) Ματίας Κόρμαν. «Η αποστολή του ΟΟΣΑ γίνεται τώρα περισσότερο περίπλοκη, καθώς την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και οι πολυεπίπεδες συνέπειές της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ζητούμενο δεν μπορεί να είναι απλά η επιστροφή στην κατάσταση προ πανδημίας. Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας και την αύξηση της αλληλεγγύης, με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμαν δήλωσε πως «ο ΟΟΣΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «είμαστε εντυπωσιασμένοι με τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων» και «πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ