Ακαρνανικά Νέα

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αυστηροποίηση των ποινών του νέου ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας.


Ο Βουλευτής ξεκίνησε με σύντομη αναδρομή στην τετραετία 2015-2019, αναφέροντας ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο απέτυχαν. Αναφέρθηκε στον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλου, αλλά και στον προηγούμενο ποινικό κώδικα – που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019, μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή, με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών – που είχαν πλήξει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και ήταν σε δυσαρμονία με την ίδια τη λογική, καθιστώντας επιβεβλημένη την αναθεώρηση του πλαισίου της ποινικής δικονομίας, αλλά και του ποινικού κώδικα.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει λογική αποσυμφόρησης των φυλακών, η οποία να περιλαμβάνει την αποφυλάκιση επικίνδυνων κρατουμένων για ειδεχθή εγκλήματα, φέρνοντας τα παραδείγματα του δολοφόνου του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος και την αποφυλάκιση ατόμου που είχε βιάσει 3 γυναίκες, καταδικάστηκε 53 χρόνια φυλακή και βγήκε στα 10.


Σχολίασε ότι από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019, αποφυλακίστηκαν 17.000 κρατούμενοι, αδιακρίτως, μεταξύ αυτών ιδιαίτερα επικίνδυνοι κακοποιοί καταδικασμένοι για κακουργήματα, καταθέτοντας και δημοσίευμα για πλήθος άλλων περιπτώσεων κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν και συνελήφθησαν αμέσως μετά, έχοντας διαπράξει άλλα αδικήματα.


Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Κοντονής, Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχείρησε να βάλει φρένο στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, αντιλαμβανόμενος προφανώς το βαθμό επικινδυνότητας.
Για το νέο νομοσχέδιο, τόνισε ότι εκσυγχρονίζει τον νομικό πλαίσιο με αλλαγές όπως:

 Η ισόβια κάθειρξη θα αποτελεί τη μοναδική ποινή που θα επιβάλλεται – δεν θα υπάρχει δηλαδή δυνατότητα επιβολής χαμηλότερης ποινής – με παραμονή τουλάχιστον 18 ετών στη φυλακή, για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, της θανατηφόρας ληστείας και του ομαδικού βιασμού. Ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δραματική αύξηση σε δολοφονίες γυναικών εκφράζοντας την ελπίδα και την ευχή ότι, παρόλο που το συγκεκριμένο φαινόμενο χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση, τουλάχιστον η θέσπιση της ανώτατης ποινής των ισοβίων ως μοναδικής ποινής θα ενεργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον.
 Οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση δυνατότητας απόλυσης υπό όρο αυστηροποιούνται και επιτρέπεται μόνο αν ο κρατούμενος έχει εκτίσει τα τέσσερα πέμπτα της ποινής (μέχρι σήμερα το όριο αυτό ήταν στα τρία πέμπτα) ενώ καταργείται η απόλυση με τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Οι διατάξεις αυτές αφορούν εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών σε διακεκριμένη μορφή, για εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμό, εμπρησμό σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα.
 O εμπρησμός δάσους θα αποτελεί αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος πλέον και ως τέτοιο θα αντιμετωπίζεται σε ό,τι αφορά στις ποινές αφού προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 8 έτη και χρηματική ποινή. Ο Βουλευτής σχολίασε ότι αυτή είναι γενική απαίτηση της κοινωνίας, διότι δεν μπορεί κάποιος να θέτει σε κίνδυνο ή να καταστρέφει ζωές, περιουσίες και το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον, χωρίς τιμωρία, ενώ τόνισε ότι για να τιμωρηθεί η πράξη δεν χρειάζεται να επέλθει βλάβη, αλλά αρκεί να υπάρξει ο κίνδυνος βλάβης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει το αδίκημα του εμπρησμού σε πλημμέλημα στη βασική του μορφή.
 Oι ποινές για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης από πρόθεση αυστηροποιούνται και προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην τραγική υπόθεση με το βιτριόλι, όπου η ζωή μιας νέας γυναίκας άλλαξε μέσα σε δευτερόλεπτα, τονίζοντας ότι η γενναιότητα με την οποία η ίδια αντιμετωπίζει τα τραύματά της είναι αξιοθαύμαστη όμως χρειάζεται να αισθανθεί και μια δικαίωση και μια ασφάλεια ότι στο μέλλον οι ποινές θα είναι τέτοιες που θα αποτρέπουν επίδοξους θύτες.
 Kαθιερώνεται η αυτεπάγγελτη δίωξη για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο και ο χρόνος καταγγελίας του αδικήματος αυξάνεται στα πέντε χρόνια αντί για τους τρεις μήνες που ήταν μέχρι σήμερα. Στόχος του νομοθέτη είναι να δοθεί χρόνος στα θύματα να αναφέρουν το περιστατικό, αλλά και να διευκολύνει τις διαδικασίες δίωξης.
 Oι ποινές για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων αυστηροποιούνται.
 Το πλαίσιο για τα εγκλήματα που έχουν ως θύματα ανηλίκους αυστηροποιείται. Καθιερώνεται αυτεπάγγελτη δίωξη των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκων – δηλαδή ο εισαγγελέας διώκει ακόμα και με απλή αναφορά ή πληροφορία για το αδίκημα. Σε ό,τι αφορά την τιμωρία, σήμερα το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου τιμωρείται ανάλογα με την ηλικία του ανηλίκου – δηλαδή τιμωρείται ως πλημμέλημα αν ο ανήλικος είναι από 14 έως 15 ετών και η ποινή φυλάκισης που προβλέπεται είναι από 2 έως 5 χρόνια, ενώ αν ο ανήλικος είναι από 12 έως 14 ετών με κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια και αν ο ανήλικος είναι έως 12 ετών με κάθειρξη από 5 έως 15 έτη. Με τη νέα ρύθμιση, η αποπλάνηση ανηλίκου θα αντιμετωπίζεται και θα τιμωρείται πλέον ως κακούργημα σε όλες τις μορφές του.


Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
« Από το Νοέμβριο του 2019 το Υπουργείο Δικαιοσύνης δούλεψε εντατικά αλλά και νηφάλια επάνω σε αυτές τις διατάξεις ώστε δύο χρόνια μετά να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που συνδυάζει την επιστημονική τεκμηρίωση με την ικανοποίηση του αιτήματος της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια. Και θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Κώστα Τσιάρα, και τον Υφυπουργό κ. Κότσιρα, και όλη την ηγεσία του Υπουργείου για το αποτέλεσμα.


Η αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι αυτοσκοπός. Σκοπός είναι οι πολίτες να αισθανθούν ότι υπάρχει δικαιοσύνη, ότι ο νόμος μπορεί να ενεργήσει αποτρεπτικά αλλά και ότι θα υπάρχει αναλογικότητα στις ποινές. Ότι δηλαδή αυτός που με τις πράξεις του στρέφεται ενάντια στην κοινωνία, απειλώντας ζωές και περιουσίες, θα το σκεφτεί δυο φορές να παραβεί τον νόμο και, αν εντέλει τον παραβεί, θα τιμωρηθεί όχι εκδικητικά, αλλά δίκαια.


Γι’ αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση προετοιμάζει αλλαγές στον ποινικό κώδικα που θα αναβαθμίζει σε κακουργήματα κάποια σοβαρά αδικήματα που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται από ένα διευρυμένο μέτωπο λογικής μέσα στην κοινωνία γι’ αυτό και επιβάλλεται η στήριξή του και από το Κοινοβούλιο.»