Ακαρνανικά Νέα

Νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με κύριο αντικείμενο τη διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κυρίως με τους δασωμένους αγρούς, με εκτάσεις δηλαδή που καλλιεργούνταν στο παρελθόν αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκαν και σήμερα εμφανίζονται στους χάρτες ως δάση ή δασικές.


Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι, μετά την κατοχύρωση με νόμο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ιονίων Νήσων και την αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών, αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματικές τις προβλέψεις του νόμου 4685/2020 για τους δασικούς χάρτες, η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει βάρος, μεταξύ άλλων, στο θέμα των δασωμένων αγρών.


Τόνισε ότι στη Λευκάδα, οι δασωμένοι αγροί αποτελούν το 14,8% των εκτάσεων – το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ελλάδα. Ζήτησε να προχωρήσει σύντομα νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίζει ως αγροτικές τις εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν ακόμα τεκμήρια αγροτικής δραστηριότητας, όπως πηγάδια, ξερολιθιές, αλώνια κλπ, καθώς και που θα κατοχυρώνει ότι εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 ως αγροτικές θα θεωρηθούν και σήμερα αγροτικές ανεξάρτητα από τη μορφή που παρουσιάζουν.


Τόνισε τέλος ότι, εν αναμονή της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, είναι πολύ σωστή η απόφαση του Υπουργείου, που ψηφίστηκε ήδη και από τη Βουλή, για νέα παράταση 4 μηνών στην προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών και επιπλέον 20 ημέρες για κατοίκους εξωτερικού.
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του τόνισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιτρέπει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα δώσουν λύση στα εκκρεμή ζητήματα των δασωθέντων αγρών και των εκχερσωμένων εκτάσεων, όπως άλλωστε έγινε με την αναγνώριση του ειδικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ιονίων Νήσων αλλά και με την εξαίρεση των ασπαλάθων από τα δασικά είδη, με τρόπο που και το δάσος θα διαφυλάσσει, αλλά και θα διασφαλίζει οριστικά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών.


Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Για μια ακόμη φορά είχα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, στον οποίο μετέφερα την αγωνία χιλιάδων ιδιοκτητών αγροτικής γης η οποία μένει αναξιοποίητη επειδή το κράτος την «βλέπει» ως δασική.


Όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, ο Υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το πρόβλημα και επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα φέρει σύντομα ρύθμιση που θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα και για τους ιδιοκτήτες αλλά και για την επιτυχή ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Παράλληλα, ικανοποιήθηκε το αίτημά μας να δοθεί παράταση 4 ακόμη μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων – υπενθυμίζω ότι η αρχική προθεσμία για το Νομό Λευκάδας έληγε στις 13 Μαΐου 2021, παρατάθηκε μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2021 και τώρα θα πάει μέχρι τις 13 Απριλίου 2022.


Πολύ σύντομα, στη Βουλή, θα κληθούμε να ψηφίσουμε και να κάνουμε νόμο του κράτους μια διάταξη-τομή στη δασική νομοθεσία που θα δώσει ριζική λύση – μία λύση με ευαισθησία για το δάσος, αλλά και με σεβασμό στο δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη να μπορεί ελεύθερα να αξιοποιήσει την περιουσία του.»