Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η άσκηση οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, διαχρονικά, είχε να υπερβεί ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, τη γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών που συνδέονταν με την ίδρυση μιας επιχείρησης ή και με την ανάπτυξη μιας επενδυτικής δραστηριότητας. Τόνισε μάλιστα ότι τα προβλήματα αυτά έχουν αποτυπωθεί σε δείκτες παγκόσμιων οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα στις πιο χαμηλές θέσεις σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Επεσήμανε ότι στη συγκυρία που διανύουμε, και με καθολικό στόχο την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης με χρονικό και στρατηγικό βάθος, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εικόνα αυτή πρέπει να αλλάξει.
Αυτό θα συμβεί μόνο με τολμηρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από την αδειοδότηση έως τον έλεγχο και τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της απουσίας επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου, της έλλειψης διαλειτουργικότητας που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερούν αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων αλλά και επενδύσεις, τονίζοντας ότι με το νέο ψηφιοποιημένο πληροφοριακό σύστημα, η στρέβλωση αυτή τερματίζεται.
Ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε να χτιστεί ένα Ψηφιακό Κράτος που θα εξυπηρετεί άμεσα, έξυπνα και γρήγορα, όπως η εφαρμογή έναρξης ατομικής επιχείρησης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα βάλει τέλος στην υποχρεωτική επίσκεψη στα μητρώα των εφοριών και η μεταβίβαση ακινήτων με ένα μόνο κλικ.
Σχολίασε ότι το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες ρυθμίσεις με άμεσο και πρακτικό αποτέλεσμα που έχουν θετικό πρόσημο, όπως το γεγονός ότι μια σειρά από οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους, με μια απλή γνωστοποίηση, τερματίζοντας έτσι την ατέρμονη υποβολή αιτήσεων σε κάθε αρμόδια αρχή που είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση. Στο καθεστώς αυτό εντάσσονται επιχειρήσεις όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, οι σχολές οδηγών, οι σταθμοί ΚΤΕΛ, τα πλυντήρια και λιπαντήρια οχημάτων, οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων.
Τόνισε, ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται εκπτώσεις σε ζητήματα ελέγχων και ασφαλείας σε οικονομικές δραστηριότητες που απαιτούν σαφείς διαδικασίες ελέγχου και προδιαγραφές ασφαλείας, αφού σε καθεστώς έγκρισης εντάσσονται τα Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, τα κέντρα διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ, η λειτουργία παγοδρομίου, λούνα παρκ ή τσίρκου και η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ο Βουλευτής έκανε ιδιαίτερη παρέμβαση επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της διάρκειας των αδειών για τη λειτουργία τους. Ζήτησε η άδεια εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η άδεια δραστηριοποίησης στο θαλάσσιο χώρο να ισχύει όχι για ένα χρόνο, όπως προβλέπεται, αλλά για τουλάχιστον 3, ή ακόμα και να επεκταθεί στα 5, ώστε να εναρμονιστεί με τη διάρκεια της άδειας για δραστηριοποίηση στην παραλία που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τα 5 χρόνια. Έτσι, τόνισε, θα δοθεί στις επιχειρήσεις αυτές η δυνατότητα να επενδύσουν στη δραστηριότητά τους, να προμηθευτούν καλύτερα σκάφη, καλύτερο εξοπλισμό και να προσφέρουν στον επισκέπτη ποιότητα και ασφάλεια.
Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο να καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα φιλική απέναντι στις επενδύσεις, θα πρέπει να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία μιας ειδική, διαλειτουργική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επενδύσεις, όπου θα γίνεται αυτόματα η αναζήτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών που ζητούνται από τους επενδυτές.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:
«Η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για κάθε είδους δραστηριότητα, επαγγελματική, επενδυτική, επιχειρηματική, αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Ήταν όμως από εκείνες τις υποχρεώσεις που από μόνοι μας θα έπρεπε να είχαμε υλοποιήσει προ πολλού. Δυστυχώς στη χώρα μας εκθρέψαμε επί δεκαετίες ένα υδροκέφαλο κράτος, το οποίο αντί να στέκεται αρωγός στην ανάπτυξη, έμπαινε εμπόδιο. Ήταν σαν να προσπαθούσαμε να βρούμε ρόλο για τις εκατοντάδες υπηρεσίες σε δεκάδες υπουργεία – και ο ρόλος που τους δώσαμε ήταν εντέλει να ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Με την αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος στη χώρα μας, αλλά και με την πρόοδο της τεχνολογίας, όλα αυτά τελειώνουν. Και πιστεύω ότι και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης, έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα και σε αυτό και σε όλα τα άλλα νομοσχέδια που ενθαρρύνουν και διευκολύνουν τις επενδύσεις. Αξίζουν συγχαρητήρια και στον ίδιο, και σε όλη την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί πραγματικά νίκησαν την αδράνεια κι έβαλαν μπροστά τα γρανάζια της ανάπτυξης.
Το σημερινό νομοσχέδιο αφαιρεί μερικά ακόμα εμπόδια από την ελεύθερη ανάπτυξη της αγοράς και της οικονομίας. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο, που επιβάλλει ισχυρή και διακομματική στήριξη.»