Ομιλία στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας για την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Ο Βουλευτής σχολίασε ότι η συμφωνία ενώνει όλους τους Έλληνες, καθώς συγκεντρώνει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε αντίθεση με άλλες συμφωνίες που δέσμευσαν τη χώρα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όμως το ελληνικό κράτος οφείλει να σεβαστεί, προκειμένου να είναι αξιόπιστο, να έχει συνέπεια και συνέχεια.
Τόνισε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο και πεδίο εθνικής υπερηφάνειας και χαρακτήρισε τις ενστάσεις που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το άρθρο 2 ως «αβάσιμες», σχολιάζοντας ότι μοναδικό στόχο έχουν να κατασκευάσουν άλλοθι για την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να μην φανεί ότι αναγνωρίζει την επιτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κυρώνοντας τη συμφωνία.
Τόνισε μάλιστα ότι το άρθρο 2 υπερβαίνει το αντίστοιχο άρθρο 5 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης προβλέπει αμοιβαία συνδρομή και συλλογική άμυνα απέναντι σε έναν κοινό εχθρό, όμως ουσιαστικά εξουδετερώνεται ως πρόβλεψη όταν η απειλή προβλέπεται από άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας με την Τουρκία.
Στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι ερμηνείες για το τι σημαίνει «ελληνική επικράτεια» γίνονται εκ του πονηρού, στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί η ιστορική σημασία αυτής της μεγάλης επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Ξεκαθάρισε ότι το άρθρο 2 είναι σαφές, αφού προβλέπει αμυντική συνδρομή σε οποιαδήποτε επίθεση εκδηλωθεί στην Ελληνική Επικράτεια, δηλαδή σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, κατηγορώντας μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο λόγος που δυσκολεύεται να αντιληφθεί το ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα αυτής της συμφωνίας είναι διότι δεν πιστεύει ότι η θάλασσα έχει σύνορα, όπως είχε πει ο αρχηγός της.
Όμως, τόνισε, η προσπάθεια αποδυνάμωσης της σημασίας της συμφωνίας θα είναι μάταιη, διότι κανείς δεν περίμενε πριν δύο ή περισσότερα χρόνια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με μια μεγάλη δύναμη, όπως η Γαλλία. Η επιτυχία αυτή, ανέφερε, επιβεβαιώνει και τη δυναμική των γεγονότων και τα αντανακλαστικά μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή που ασκείται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σχολίασε τέλος ότι με αυτήν τη στάση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν, όπως όλοι οι Έλληνες, ισχυρά πατριωτικά αισθήματα και, στηρίζουν τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η συμφωνία αφενός ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα πλοία και οπλικά συστήματα και, αφετέρου δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα με την ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση. Τόνισε ότι έτσι η Ελλάδα διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, χτίζοντας στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες.
Επεσήμανε ότι η ελληνογαλλική συμφωνία έρχεται ως συνέχεια των στρατηγικών συμφωνιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα έχει συνέχεια και με την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τμήμα της συμφωνίας που αναφέρεται στην στρατιωτική συνεργασία, η οποία δημιουργεί νέες και μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αφού προβλέπει συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς των εξοπλισμών και των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας.
Τόνισε ότι διανοίγονται έτσι προοπτικές για να αναπτυχθούν εταιρικές σχέσεις στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ στο επίπεδο της αμυντικής πολιτικής, η κυβέρνηση ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων με την προμήθεια των 24 Rafale, των τριών φρεγατών Belharra και των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έπονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και που ενισχύουν την αμυντική ισχύ της χώρας.
Απεύθυνε συγχαρητήρια στον Υπουργό Εξωτερικών, κ.Νίκο Δένδια για τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας, καθώς και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που είναι πάντα σε ετοιμότητα να αξιοποιήσουν και να προστατεύσουν τις επιτυχίες της διπλωματίας μας, καταλήγοντας ότι όλες αυτές οι επιλογές, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ισχυρό παίκτη στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οφείλονται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η υλοποίηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν αποτελεί εργαλείο άσκησης απειλών ή εκφοβισμού. Αντίθετα αποτελούν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για να κυριαρχήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Στην κοινωνία έχει ήδη σχηματιστεί μια μεγάλη πλειοψηφία που εγκρίνει το περιεχόμενο και τη στόχευση της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Βουλή πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ομοψυχίας γι’ αυτό καλώ και την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία εκφράζοντας έτσι και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που την εγκρίνει.»