Ακαρνανικά Νέα

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα ελάφρυνσης από την Κυβέρνηση, αλλά και ευεργετικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με αναδρομή στις προεκλογικές εξαγγελίες του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το 2014, σχολιάζοντας ότι πολλές από τις υποσχέσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Σχολίασε ότι φέτος, επτά χρόνια μετά, και αφού προηγήθηκε μια κυβερνητική θητεία που έφερε ένα τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, ο κ.Τσίπρας πλειοδότησε, ανεβάζοντας την προσφορά του στα 800 ευρώ, ενώ παρουσίασε μία νέα εκδοχή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με εξαγγελίες και μέτρα που πάσχουν και σε κοστολόγηση και σε εφαρμογή.

Ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να απαξιώσει όλα τα θετικά μέτρα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όμως έχει στον πυρήνα της τη μείωση της φορολόγησης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ, και όχι μόνο για ακίνητα, αλλά και για μετρητά, οχήματα, μετοχές, ομόλογα – οτιδήποτε μέχρι 800.000 ευρώ, τα οποία πλέον μπορούν οι γονείς, αφορολόγητα, να περάσουν στα παιδιά τους, από 1 Οκτωβρίου 2021.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης αφορούν ελάχιστους, χωρίς ωστόσο να πείθει κανέναν, αφού τον διαψεύδει η εμπειρία, όσα καθημερινά ζουν και αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Σχολίασε ότι, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός χρόνος και η Ελλάδα, δεν γυρίζουν πίσω, τονίζοντας ότι οι καταλυτικές συγκρίσεις αποτυπώνονται καθαρά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, στο οποίο η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις υποσχέσεις του κ.Τσίπρα είναι ότι τα μέτρα στήριξης αλλά και οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εφαρμόζονται άμεσα.

Πρόσθεσε ότι, αν υπάρχει ένα κόμμα που δεν μπορεί να αναφέρεται στη μεσαία τάξη, αυτό είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ως κυβέρνηση εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή ενάντια στη μεσαία τάξη. Σχολίασε ότι ήταν συνειδητή επιλογή αυτή η φοροεπιδρομή, καθώς το επιβεβαίωσαν ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ.Χουλιαράκης το Νοέμβριο του 2017, με δημόσιες τοποθετήσεις τους (τις οποίες ο Βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά) αλλά και στην πράξη, με μειώσεις στις συντάξεις, εξάλειψη του ΕΚΑΣ, αυξήσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αμέτρητες αυξήσεις στην άμεση φορολογία, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθύμισε ότι την εισφορά αλληλεγγύης την κατήργησε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ιδιωτικό τομέα ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, εξετάζεται η κατάργησή της και για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, αν σημειωθούν οι επιθυμητοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ως προς τις ρυθμίσεις για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η Κυβέρνηση υλοποιεί απρόσκοπτα ένα πλούσιο νομοθετικό έργο, στο πλαίσιο του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζει θεσμούς, όπως συμβαίνει με το νέο Οργανισμό του ΝΣΚ.

Τόνισε ότι με το νέο οργανισμό αναβαθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η εύρυθμη λειτουργία του οποίου είναι κομβικής σημασίας. Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο:

  1. Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΝΣΚ
  2. Δημιουργούνται 8 θεματικά πλαίσια εξειδίκευσης σε ό,τι αφορά στη φύση των υποθέσεων που καλούνται να χειριστούν οι υπηρεσίες του ΝΣΚ
  3. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου στην κατεύθυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
  4. Καθιερώνεται διαγωνισμός για την πρόσληψη νέων στελεχών ανά διετία και με νέα και επικαιροποιημένα κριτήρια.
  5. Διαμορφώνονται νέα κριτήρια αξιολόγησης, γιατί όλες οι δομές του Δημοσίου που παρέχουν υπηρεσίες πρέπει να υπόκεινται σε αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στην τροπολογία που κατατέθηκε με ρυθμίσεις για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ανέφερε ότι ο ρόλος της ΕΑΒ, που συντηρεί τα αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συμμετέχει στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και Block 52+ σε Viper, είναι πολύ σημαντικός.

Τόνισε ότι πέρα από το πρόγραμμα για την παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία των μεταγωγικών C-130 που υλοποιεί η ΕΑΒ, παράλληλα υπάρχει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της και η προοπτική δημιουργίας Κέντρου Συντήρησης C-130 που θα έχει τη δυνατότητα να συντηρεί αεροπλάνα αυτού του τύπου, αλλά και F-16 και από άλλες χώρες, δημιουργώντας έτσι προοπτικές ανάπτυξης της πολεμικής μας βιομηχανίας.

Τέλος, αναφέρθηκε σε μία ακόμα σημαντική ρύθμιση με την οποία μειώνεται μέχρι το τέλος του 2023 το ποσοστό παρακράτησης από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι των πάσης φύσεως οφειλών της ΕΑΒ προς το Δημόσιο από 20% που είναι σήμερα σε 5%, καθώς και στη ρύθμιση με την οποία απαλλάσσεται η ΕΑΒ από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας έως 31 Δεκεμβρίου 2022.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ο κατεξοχήν θεσμός προστασίας δημοσίου συμφέροντος. Από τη δικαστική υποστήριξη του κράτους και τη γνωμοδοτική του λειτουργία, μέχρι τη νομοτεχνική υποστήριξη και την εκπροσώπηση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνή δικαστήρια, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπηρετώντας την έννομη τάξη υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη.

Ο πολίτης είναι άλλωστε το πρώτο μέλημα κάθε πολιτικής απόφασης, κάθε νομοθετικής πράξης, κάθε κοινωνικής πρωτοβουλίας αυτής εδώ της Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαράζουμε πρόγραμμα με γνώμονα τον πολίτη. Διαχειριζόμαστε κρίσεις, στηρίζοντας τον πολίτη. Δουλεύουμε για την ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη.

Και με επίκεντρο τον πολίτη νομοθετούμε, για θεσμούς-πυλώνες της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γι’ αυτό στηρίζουμε και ψηφίζουμε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.»