Ακαρνανικά Νέα

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Διονύση Σταμενίτη.

Συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τις λιμνοδεξαμενές Βασιλικής και Εγκλουβής.

Ο Βουλευτής συνεχάρη τον κ. Σταμενίτη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Στη συνέχεια, τον ενημέρωσε για την μέχρι τώρα πορεία των δύο έργων, και συγκεκριμένα για την εξέλιξη της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αύξησης χωρητικότητας από 700.000 κ.μ. σε 1.000.000 κ.μ. για τη λιμνοδεξαμενή Βασιλικής, καθώς και την ολοκλήρωση της μελέτης κόστους-οφέλους για τη λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο.

Συζητήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται εφεξής για την υλοποίηση της πρώτης, καθώς είναι πιο ώριμη μελετητικά και επιβεβαιώθηκε ότι η ένταξή της για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 θα προχωρήσει μόλις βγουν οι σχετικές προσκλήσεις στις αρχές του 2024.

Συζητήθηκε ακόμη η αναφορά 82/28-07-23 του Βουλευτή σχετικά με την καταστροφή των αμπελιών της Λευκάδας από περονόσπορο. Ο κ. Καββαδάς ζήτησε εκ νέου από το Υπουργείο την αποζημίωση των παραγωγών, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σταμενίτης τον διαβεβαίωσε ότι μετά το πέρας της συγκομιδής θα αξιολογηθεί η κατάσταση και αφού καταγραφούν οι ζημιές θα εξαντληθούν όλα τα μέσα που δίνει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αποζημίωση των παραγωγών.

Τέλος, ο Βουλευτής ενημερώθηκε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι ήδη διαθέσιμα ή θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτουρισμό και τη μεταποίηση.