Ακαρνανικά Νέα

Φωτο Ευάγγελος Πάτσης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος, καθώς πέρυσι λόγω της καραντίνας δεν είχε γίνει λειτουργία, η εορτή του Αγίου Γεωργίου στον Δήμο μας την Δευτέρα 3 Μαϊου.  

Πολλοί πιστοί, βρέθηκαν στο ομώνυμο εξωκλήσι για να δουν από κοντά τους καβαλάρηδες.

Οι καβαλάρηδες της πόλης μας διατηρούν ακόμη το έθιμο το οποίο κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τις δύσκολες εκείνες εποχές οι βονιτσάνοι είχαν την ευκαιρία στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου να βρίσκονται καβάλα στα άλογα τους και με αυτό τον τρόπο να ανταλλάσουν μηνύματα μεταξύ τους καθώς οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεπαν τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων. Οι Τούρκοι κατακτητές προσπάθησαν πολλές φορές να απαγορεύσουν να γίνεται το έθιμο των καβαλάρηδων αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών ανηφόρισαν στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τα άλογα τους.

Το έθιμο «προστάζει» τους καβαλάρηδες να κάνουν αγώνες γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Στη συνέχεια κατεβαίνουν όλοι μαζί στην πόλη της Βόνιτσας και περνούν από όλους τους δρόμους της πόλης. Μάλιστα μπαίνουν μέσα στα σπίτια στα οποία υπάρχουν Γιώργηδες και Γεωργίες με τα άλογα τους για να πουν τα Χρόνια Πολλά. Το γλέντι κορυφώνεται σε διάφορα σημεία της πόλης μας όπου μαζεύονται όλοι μαζί με άφθονο ποτό, τραγούδι και χορό αν και φέτος λόγω και της πανδημίας το γλέντι δεν θα είναι και τόσο εντονο…

Αξίζει τον κόπο για όσους δεν έχουν δει από κοντά το συγκεκριμένο έθιμο να επισκεφτούν του χρόνου, πανδημίας επιτρέποντος, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου την Βόνιτσα και είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να το μετανιώσουν.