Ακαρνανικά Νέα

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Η τρίτη δόση του εμβολίου για τις ηλικίες 18-59 ετών, έχει βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.

Αυτό προκύπτει από τα όσα καταθέτει αυτή την ώρα η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους σε ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών.

«Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων» είπε ο κ. Ζαούτης.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» συμπλήρωσε.

Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Με το βλέμμα στραμμένο στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών,  στην ηλικιακή ομάδα που «κυριαρχεί» στα κρούσματα κορωνοϊού και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εντός κάθε Περιφερειακής ενότητας  οι ειδικοί χαρτογραφούν την πορεία της επιδημίας, με ζητούμενο να προλάβουν την -ακόμη- χειρότερη εξέλιξη, αλλά και την πίεση στα όρια της κατάρρευσης των νοσοκομείων.

Μάλιστα ο ΕΟΔΥ, παρουσίασε πίνακα για τα ποσοστά των κρουσμάτων με Covid σε εμβολιασμένους αναλόγως με ποιο εμβόλιο είχαν ανοσοποιηθεί κατά της Covid.

Αναλυτικότερα, την 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και εμβολιασμένοι πολίτες από τους οποίους προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

Στις ηλικίες 18-39

To 30% των πολιτών που νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Κάτω από το 20% ήταν τα εμβολιασμένα κρούσματα με το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, . Στο σύνολο των κρουσμάτων οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από το 30%.

Στις ηλικίες 40-59

Το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Λίγο πάνω από το 20% ήταν οι εμβολισμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολισμένοι με Moderna και ανάμεσα στο 20% με 30% με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Συνολικά οι εμβολιασμένοι σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι κοντά στο 40%.

Στις ηλικίες 60-79

Εδω τα πράγματα αλλάζουν για τομ εμβόλιο της Pfizer, με ποσοστό μικρότερο του 20%. Αγγίζουν το 40% όσοι είχαν κάνει το AstraZeneca. Πάνω από το 10% με Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% με Johnson & Johnson. Συνολικά σε αυτή την κατηγορία κάτω από 20% ήταν το συνολικό ποσοστό των κρουσμάτων.

Πηγή: in.gr