Ακαρνανικά Νέα

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ για τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με την ΟΑΣ να οργανώνει και να καλεί σε συγκεντρώσεις την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας θα λάβουν χώρα στις 12:00 στην κεντρική πλατεία Αγρινίου και στις 11:30 στην διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας

Η ανακοίνωση: 
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Τώρα είναι η ώρα για συντονισμένο αγώνα!
Όλοι τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, μέρα παναιτωλοακαρνανικής κινητοποίησης στις:
* 12:00 στην κεντρική πλατεία Αγρινίου
* 11:30 στην διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας

Η φετινή χρονιά είναι καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν παντού λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως οι ελιές. Ενώ ταυτόχρονα οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για συνεχόμενη μείωση στην τιμή του γάλακτος, ειδικά στο αιγοπρόβειο γάλα έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα να μην γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους, όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά μας.

Κάθε μήνα γονατίζουμε από το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης”. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λάβαμε μόνο μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα ή δε λάβαμε τίποτα όπως στην ακαρπία της ελιάς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Φτάνει πια η κοροϊδία!
Και ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά στην κυβέρνηση εδώ και καιρό από δεκάδες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από την Ομοσπονδίας μας, αλλά και πανελλαδικά, οι απαντήσεις που παίρνουμε από τον υπουργό κ.Αυγενάκη είναι είτε αδιαφορία είτε να εγγραφούμε σε «Αγροτικά Επιμελητήρια» ως λύση (;) για να αναβαθμιστούμε. Λες και είδαν οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι σωτηρία που έχουν δικά τους Επιμελητήρια. Λες και δεν μας έφταναν τα μέχρι τώρα χαράτσια, να φορτωθούμε και νέα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει καθόλου αδιαφορία όταν μπουκώνει με χρήμα και επενδυτικά προγράμματα ομίλους, αυξάνει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, νομοθετεί για να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ οι εταιρίες στην Ενέργεια.

Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι κατακτήθηκε, έγινε με σκληρούς, ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στις κυβερνήσεις, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας, μαζί με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με όλες τις μορφές αγώνα, την φωνή μας, τα αγροτικά και τα τρακτέρ μας, όπως κάνουν και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πιο πάνω αγρότες στην Γερμανία.

Διεκδικούμε:
• Καμία μείωση στην τιμή, στο γάλα. Εγγυημένες τιμές, πάνω του κόστους παραγωγής, σε κάθε προϊόν, που να εξασφαλίζει εισόδημα επιβίωσης σε κάθε κτηνοτρόφο, σε κάθε αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση.
• Να δοθούν άμεσα τα παρακρατηθέντα χρήματα από τις ενισχύσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Να πληρωθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλες οι εξισωτικές ενισχύσεις με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τον αριθμό των ζώων.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 0,07 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, επιδότηση ζωοτροφών.
• Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη της κυβέρνησης ώστε να μην γίνονται παράνομες ελληνοποιήσεις. Εφαρμογή του ισοζυγίου γάλακτος. Στελέχωση όλων των μηχανισμών του κράτους.
• Την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα στην ελιά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής από την ακαρπία.
• Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.
• Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή. Να παρθούν άμεσα μέτρα, για τον περιορισμό του φαινομένου των επιθέσεων λύκων.

agrinionews.gr