Ακαρνανικά Νέα

Θέμα ημερών είναι όπως αποκάλυψε ο Βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδας, το οριστικό κλείσιμο του Ειρηνοδικείου της Βόνιτσας.

Οπως αναφέρει ο κύριος Καββαδάς στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Ειρηνοδικειο της Βόνιτσας θα ενσωματωθεί μαζί με το Ειρηνοδικείο της Λευκάδας στο Πρωτοδικείο του Νησιού.

Ετσι πλέον οι κατοικοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας που εξυπηρετούμασταν από το Ειρηνοδικείο της Βόνιτσας θα είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στην Λευκάδα.

Δεν μας έκανε εντύπωση πάντως ότι για το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου ενημερωθήκαμε από τον κ. Καββαδά και όχι από κάποιους Βουλευτή του Νομού μας που για ακόμη μια φορά λάμπουν δια της απουσίας τους…

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του κ. Καββαδά

“Σε ενημερωτική συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Υφυπουργό, κ. Ιωάννη Μπούγα, για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. Στη συνάντηση συμμετείχαν Βουλευτές, Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και νομικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του Υπουργείου. Προηγήθηκε επικοινωνία του Βουλευτή με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Γεράσιμο Γαντζία, ο οποίος του παρείχε στοιχεία σχετικά με τις δικαστικές υπηρεσίες του Νομού και της ευρύτερης περιοχής.

Συζητήθηκαν ζητήματα για τη δικαιοσύνη και το δικαστικό χάρτη. Ο Βουλευτής έλαβε διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Λευκάδας και ταυτόχρονη αναβάθμισή του, με την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικείων Λευκάδας και Βόνιτσας. Με τον τρόπο αυτό, οι οργανικές θέσεις των δικαστών στο Πρωτοδικείο Λευκάδας αυξάνονται από 4 σε 7, ενώ αντιστοίχως αυξάνονται και οι υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι. Τέλος, το Πρωτοδικείο Λευκάδας παραμένει στη δικαιοδοσία του Εφετείου Αγρινίου, το οποίο διατηρείται.

Οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη θα επέλθουν με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Α’ τρίμηνο του έτους, και έως το τέλος του 2024 θα εφαρμοστούν.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο Βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει πλήρως τον Υφυπουργό για οικονομικά και λειτουργικά θέματα του Δικαστικού Μεγάρου Λευκάδας. Εκτός των άλλων, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο φωτισμού του κτιρίου, για το οποίο η μελέτη ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση της προμήθειας των υλικών.

Επισημαίνεται τέλος ότι έχει προβλεφθεί η σύσταση 3 θέσεων δικαστικής αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας. Αυτήν τη στιγμή εξετάζονται οι ενστάσεις από τον ΑΣΕΠ και η διαδικασία των προσλήψεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.”