Ακαρνανικά Νέα

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος» σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, να προειδοποιεί ότι η Ένωση θα μπλοκάρει τις εξαγωγές προς χώρες που αρνούνται να μοιραστούν τις δικές τους προμήθειες -σε μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή προς τη Βρετανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε με ενίσχυση των όρων για την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολίων κατά της Covid-19 που παράγονται στο έδαφός της, στο πλαίσιο του μηχανισμού ελέγχου που θεσπίστηκε στο τέλος του Ιανουαρίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται από σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

«Εξάγουμε πολλά εμβόλια προς χώρες που παράγουν και οι ίδιες. Είναι μία πρόσκληση προς αυτές να είναι ανοικτές [στην αποστολή εμβολίων προς την ΕΕ] δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή προς τη Βρετανία, όπως σημειώνει το Politico -εν μέσω και του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με την αναστολή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις εκ μέρους ειδικών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως θα συζητήσει το ζήτημα του «φρένου» στις εξαγωγές με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Παράλληλα, η ΕΕ μπορεί να αναστείλει τις εξαγωγές εμβολίων και σε χώρες με υψηλότερο ρυθμό εμβολιασμού από την Ευρώπη, κάτι που εάν συμβεί μπορεί να επηρεάσει χώρες όπως το Ισραήλ και η Χιλή.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Βρετανίας με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, να ζητά «εξηγήσεις» από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αναμένουμε αυτές οι διαβεβαιώσεις και η προμήθεια μέσω νόμιμων συμβολαίων να γίνουν σεβαστές. Ειλικρινά, με εκπλήσσει το γεγονός ότι κάνουμε αυτή τη συζήτηση» ανέφερε Ντόμινικ Ράαμπ