Ακαρνανικά Νέα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα αφήνουν κυβερνητικά στελέχη.

Αν φυσικά συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τα 10.873 που καταγράφηκαν χθες έρχονται ως συνέχεια μιας διαρκώς πτωτικής τάσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και δημιουργεί χαμόγελα αισιοδοξίας για την συνέχεια. Αυτά τα χαμόγελα δεν οδηγούν σε εφησυχασμό καθώς το σύστημα υγείας παραμένει πιεσμένο, όμως τα στοιχεία για τον αριθμό των νοσηλειών με την μετάλλαξη Όμικρον και κυρίως του μικρότερου χρόνου νοσηλείας των ασθενών σε σχέση με αυτούς που νόσησαν με την Δέλτα αποτελούν άλλον έναν παράγοντα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας.

Θετική η αποτίμηση από την επαναλειτουργία των σχολείων

Θετικά αποτιμάται και το άνοιγμα των σχολείων. Η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η ομαλή λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θεωρούν στην κυβέρνηση ότι κέρδισαν. Το εκτεταμένο testing με τον εντοπισμό περισσότερων από 30 χιλιάδων κρουσμάτων χάρις τα 1,6 εκατομμύρια τεστ που έγιναν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς βοήθησαν στην απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ έκλεισαν μόλις 4 τμήματα σε όλη την χώρα. Οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιλέγει «την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα και παρά το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα είναι σε ύφεση.

Περιθώριο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Πλέον, υπάρχει το περιθώριο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη Δευτέρα και αν συνεχιστεί η ομαλή πορεία να καταργηθούν στο τέλος του μήνα. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν προδικάζουν τις εξελίξεις, άλλωστε ο ιός πολλές φορές έχει εκθέσει τις προβλέψεις, όμως υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω.

Αυτό που απασχολεί είναι ότι με βάση τα στοιχεία από τις νοσηλείες παρά την επέλαση της Όμικρον είναι ενεργή στον πληθυσμό και η Δέλτα, έστω σε πολύ μικρό αριθμό. Ανάλογη εισήγηση υπήρχε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και την περασμένη εβδομάδα, αλλά το άνοιγμα των σχολείων και ο αριθμός των κρουσμάτων που παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα οδήγησαν σε παράταση του ισχύοντος πλαισίου.

Τι θα καθορίσει την άρση των μέτρων

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκδηλώνοντας την πρόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Φεβρουαρίου. Η επιτροπή των επιστημόνων θα αξιολογήσει μέσα στην εβδομάδα τα στοιχεία και τα επιδημιολογικά μοντέλα και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

Αν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο σενάριο σε πρώτη φάση θα επανέλθει η μουσική στην εστίαση την επόμενη Δευτέρα, με το ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα να παρατείνεται μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, είναι ανοιχτό να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα με το όριο να αυξάνεται από το 10% στο 20%…

Πηγή: iefimerida.gr