Ακαρνανικά Νέα

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ειδικότερα αυτή του στελέχους «Δέλτα» ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για νέο κύμα που αναμένεται από το φθινόπωρο.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις τόσο του καθηγητή Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, όσο και του γιατρού-ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη.

Μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο στέλεχος «Δέλτα» του κορωνοϊού, για το οποίο ακούγονται διάφορα σχόλια το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας πως διαθέτει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων λίγο διαφορετικό από τους άλλους κάνοντάς το κατά 60% μεταδοτικότερο από το παλαιό «Α».

Όπως σχολίασε, τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας, αποδεικνύονται χρήσιμα μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, εφόσον όμως κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις και έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αντισωμάτων στον οργανισμό. «Στη μία μόνο δόση όμως η αποτελεσματικότητα είναι μόνο 33%. Στη Βρετανία νοσούν οι έχοντες κάνει τη μία μόνο δόση. Στις περιοχές με έντονο το στέλεχος Δ επισπεύδονται οι εμβολιασμοί», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Το 70% μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι»

Και συνέχισε: «Δυστυχώς θα χτυπήσει και εδώ τους ανεμβολίαστους που του παρέχουν… χώρο για να διαβεί. Εθνική ανάγκη να πετύχουμε την ανοσία αγέλης όσο πιο γρήγορα γίνεται μέσα στο καλοκαίρι γιατί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που χρειαζόμαστε τώρα που η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού είναι μικρότερη και δεν έχει επικρατήσει στη χώρα μας αυτό το στέλεχος, καθώς έχουμε ακόμα το βρετανικό στέλεχος, είναι γύρω στο 70%».

«Είναι ένα ποσοστό που μπορούμε να πετύχουμε μέσα στο καλοκαίρι. Κάνουμε το λάθος και λέμε: Η επιδημία είναι σε ύφεση. Γιατί να εμβολιασθώ τώρα και δεν εμβολιάζομαι από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο να έχουμε και παραπάνω δεδομένα; Ας μην κάνουμε τέτοιες σκέψεις, είναι απόλυτα λανθασμένες διότι αν προσπαθήσουμε να πετύχουμε ανοσία αγέλης τέλος φθινοπώρου ή τον Δεκέμβρη, δεν θα χρειαζόμαστε 70% εμβολιαστική κάλυψη αλλά 85% και 90%, κάτι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε».

Παυλάκης για κορωνοϊό: Επιθετικό το στέλεχος Δέλτα

Υψηλότερο «τείχος» ανοσίας, απ’ αυτό που αρχικώς υπολόγιζαν οι ειδικοί, άνω του 85%, θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια την επιστροφή της επιδημίας από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της επικράτησης της στελέχους «Δέλτα» της ινδικής μετάλλαξης. Αυτό υποστηρίζει στο iefimerida.gr ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, καλώντας τους Έλληνες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Αναμένουμε επιστροφή της πανδημίας από το φθινόπωρο

«Δυστυχώς, μάλλον από το φθινόπωρο, αν όχι νωρίτερα, θα έχουμε επιστροφή της πανδημίας και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά παρατηρείται ήδη σε πολλές χώρες. Όπως π.χ. στην Αγγλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβραδύνει κατά ένα μήνα το άνοιγμα της κοινωνίας. Ο λόγος είναι ότι το στέλεχος «Δέλτα», ένα από τα στελέχη που επεκτάθηκε αρχικά στην Ινδία, που έχει επεκταθεί παγκόσμια είναι πολύ επίφοβο να προκαλέσει ένα νέο, καταστροφικό, πανδημικό κύμα», αναφέρει.

Ο κ. Παυλάκης κάνει λόγο για ένα εξαιρετικό μολυσματικό στέλεχος του νέου κορωνοιού και εξηγεί ότι «με το κλασικό στέλεχος, που εμφανίστηκε την πρώτη περίοδο της επιδημίας, ένας ασθενής μπορούσε να μολύνει άλλα 2-3 άτομα. Με το βρετανικό στέλεχος, που επικράτησε στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες προκαλώντας τεράστια επιδημικά κύματα, η αναλογία ήταν 1προς 4-5 άτομα. Τώρα, με το στέλεχος «ΔΕΛΤΑ» που θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια και στη χώρα μας, ένας φορέας μπορεί να μολύνει 6-8 ανθρώπους. Πρόκειται για διπλάσια δυναμική».

Πηγή: iefimerida.gr