Ακαρνανικά Νέα

H ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα στην Βρετανία έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» στο χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού. Το φάρμακο «Lagevrio» θα απευθύνεται σε όσους παρουσιάζουν ήπια έως και μέτρια συμπτώματα της COVID-19.

Το χάπι της Merck κατά του κορονοϊού είναι μια εύκολη στη χορήγηση θεραπεία και μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, πρόκειται για την πρώτη έγκριση που λαμβάνει το φάρμακο molnupiravir. 

ΗΠΑ και ΕΕ – όπως αναφέρουν οι FT – αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, αν και οι παραγγελίες για το χάπι κατά του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών της φάσης 3, κατά τον περασμένο μήνα. 

Η Βρετανία έχει αγοράσει σχεδόν μισό εκατομμύριο χάπια, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραγγείλει 1,7 εκατ. δόσεις του φαρμάκου molnupiravir συνολικής αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί είναι οι επιστήμονες που καλωσορίζουν αυτή την εξέλιξη καθώς το φάρμακο molnupiravir μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού εγκρίθηκε για ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια έως και μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και να το πάρουν ενώ είναι στο σπίτι τους.  

Οι Έλληνες επιστήμονες εξηγούν

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, η έγκριση του χαπιού της Merck αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών με COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για το χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού.

Πριν από λίγες ώρες οι ρυθμιστικές αρχές στην Βρετανία έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο molnupiravir για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με κορωνοϊό. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.

Η molnupiravir χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι molnupiravir είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν molnupiravir είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας.

Η molnupiravir είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της molnupiravir μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Με πληροφορίες και από Financial Times

Πηγή: newsit.gr